Jihočeští farmáři si udrželi druhé místo ve výrobě masa
18. 2. 2006 | ČTK
Jihočeští zemědělci si loni udrželi pozici druhého největšího výrobce masa v zemi. Předstihli je pouze farmáři ze Středočeského kraje a Prahy, kteří dodali na trh 59.635 tun masa v jateční hmotnosti. Bylo to o zhruba 1600 tun více, než kolik vyprodukovali jihočeští chovatelé. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.
Výroba masa bez drůbežího se meziročně v Česku snížila o 11,1 procenta na 420.966 tun. Snížení domácí výroby souvisel se zvýšením dovozu masa ze zahraničí. Na jihu Čech bylo přitom podle ČSÚ nejnižší. Produkce masa tam klesla jen o 1,5 procenta.
Jihočeské podniky, donedávna největší výrobci masa v zemi, zvýšily meziročně produkci u všech tradičních druhů masa kromě hovězího a telecího. Výroba vepřového vzrostla loni o více než tři procenta na 47.468 tun a byla druhá nejvyšší v zemi. V ostatních krajích se produkce vepřového masa snížila.
Produkce hovězího masa klesla téměř o devět procent na 10.556 tun. "Chovatelé se v tomto směru chovají tržně. Mladá zvířata na výkrm vyvážejí, neboť ceny v zahraničí jsou pro ně zajímavější než prodej či výkrm v tuzemsku," řekla ředitelka krajské agrární komory Hana Hricová. Regionu i přesto patří třetí místo za Vysočinou a Pardubickým krajem.
Téměř o dvě třetiny však stoupla produkce skopového a o téměř třetinu i jehněčího masa. Skopového dodali Jihočeši na trh celkem 11 tun. Předčili je pouze farmáři ze Středočeského kraje. Jehněčího masa vyrobili 24 tun, což bylo nejvíc v zemi.
Zdroj: ČTK, 18. 2. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 04:32
