Agris.cz - agrární portál

Slovenské špekáčky a salámy budou mít vyšší obsah masa a zdraží

23. 2. 2006 | Lidové noviny

Slovenští výrobci masných výrobků chtějí od března zvýšit ceny některých druhů zboží o zhruba pětinu. Od března totiž masné produkty, jako například párky, špekáčky, salámy nebo klobásy, budou muset obsahovat více masa než nyní. Na tiskové konferenci o tom dnes informovali představitelé Slovenského svazu zpracovatelů masa. Na dovážené výrobky se však přísnější pravidla ohledně podílu masa nebudou vztahovat. Svaz odhaduje, že výrobní náklady po zpřísnění předpisů stoupnou na úroveň nynějších cen masných produktů v obchodech. Podle výrobců bude zvýšení podílu masa v produktech znamenat, že v párcích nebo špekáčcích klesne podíl náhradních surovin, mimo jiné sojové mouky.

"Výrobky s těmito názvy se ovšem mohou objevit ze zahraničí, pro ně slovenský předpis neplatí," upozornil výkonný ředitel svazu Viliam Pohly. Výrobci masných produktů připustili, že některé tradiční výrobky přestanou nabízet, pokud o ně zákazníci kvůli vyšší ceně ztratí zájem. U jednotlivých výrobců tvoří párky, špekáčky, salámy nebo klobásy 30 až 60 procent jejich produkce. Přísnější předpisy mohou ale obejít tak, že nynější výrobky přejmenují. Někteří slovenští výrobci se už před časem snažili nabízet kvalitnější masné výrobky. "Celý projekt skončil po roce, protože lidi sáhli raději po levnějších salámech a nezamýšleli se nad kvalitou," postěžoval si Gabriel Bojko z výrobního podniku PM Zbojníky.


Zdroj: Lidové noviny, 23. 2. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 14:24