Při krácení kvót na výrobu cukru ČR dopadla relativně dobře
4. 3. 2006 | MZe ČR
Česká republika dopadla při krácení kvót na výrobu cukru v Evropské unii podle ministerstva zemědělství relativně dobře. Také podle Českomoravského cukrovarnického spolku jde o slušný výsledek, i když mohl být i lepší. EU se dohodla, že kvůli hrozícímu přebytku cukru jednorázově zkrátí v sezoně 2006/07 výrobní kvóty o asi 2,5 milionu tun. Pro ČR to znamená snížení kvóty z necelých 455.000 tun na 411.332 tun.
Omezení produkčních limitů nebylo zcela plošné pro všechny státy stejným procentem a Česko patří k zemím s menším poklesem, řekl Libor Vacek z odboru komunikace MZe. "Potvrzen byl kompromis, který ČR prosazovala," dodal. Domácí produkce kolem 411.000 tun podle něj zhruba pokryje tuzemskou spotřebu.
Podle předsedy Českomoravského cukrovarnického spolku Oldřicha Reinbergra původně hrozilo plošné krácení navržené Německem, což by pro Česko znamenalo pokles kvóty asi o 60.000 tun. Přesto je ale dohodnuté opatření pro výrobce i pěstitele nepříjemné. V příští sezoně je totiž čeká dvojí výrazné omezení. Vedle zmíněného citelného snížení kvót nebudou smět podle výsledků jednání WTO vyrábět cukr na export mimo EU. Výroba cukru by tak měla klesnout z 563.000 tun v sezoně 2005/06 na 411.000 tun v roce 2006/07, tedy více než o čtvrtinu.
Plochy cukrovky zřejmě meziročně klesnou na 50.000 ze 65.000 hektarů. Náhradním odbytištěm může být podle Reinbergra pro pěstitele i cukrovary produkce biolihu, který se má od roku 2007 přimíchávat do benzinů. Jednorázové zkrácení kvót má podle Evropské komise odlehčit trhu a usnadnit rozběhnutí radikální reformy cukerného pořádku. Ta je postavena na snížení cen a odchodu nekonkurenceschopných výrobců z trhu. Tuto variantu dříve vítali i čeští cukrovarníci a pěstitelé.
Cukerný režim se v EU nezměnil skoro 40 let a vedl k trojnásobně vyšším cenám cukru než na světovém trhu. Reforma, dohodnutá loni v listopadu a definitivně schválená ministry zemědělství EU minulý měsíc, počítá s tím, že zaručené ceny cukru v EU klesnou od sezony 2006/07 během čtyř let o 36 procent a cukrové řepy o dvě pětiny.
Zdroj: MZe ČR, 4. 3. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:42
