Agris.cz - agrární portál

Kuřecí zlevnilo, brambory zdražily

8. 3. 2006 | Denik.cz

Potraviny patří k nejvýznamnějším položkám spotřebního koše. Domácnosti za ně vydávají téměř pětinu ze svých rodinných rozpočtů. Proto ceny potravin patří k ostře sledovaným.

Český statistický úřad, který pravidelně sleduje vývoj na trhu, v tomto týdnu nezaznamenal výraznější pohyby cen. Také z dlouhodobého pohledu jsou ceny potravin příznivé. Ve srovnání s loňskem za ně vydáváme asi o procento méně. V tomto týdnu obchodníci například zlevnili kuřecí maso či rajčata, naopak poněkud zvýšili cenu brambor, mrkve a másla vyplynulo z šetření statistiků.

Změny v podstatě odpovídají běžnému sezonnímu vývoji. Nejvýrazněji vzhůru poskočila cena mrkve, která zdražila z průměrných 15,17 koruny v minulém týdnu na 15,86 koruny nyní. Zdražují také brambory, které z 8,54 koruny za kilogram v minulém týdnu podražily na 8,88 koruny nyní.

Od začátku roku stále pomalu zlevňuje kuřecí maso. Zatímco na počátku roku stál kilogram 51,51 koruny, nyní je to 50,31 koruny. Lze přitom předpokládat, že kuřecí bude dále zlevňovat. Obavy z ptačí chřipky mohou totiž výrazně nabourat trh. "Dobře tepelně zpracované maso člověka neohrožuje, ale v některých zemích spotřebitele zachvátila panika," vysvětlila hygienička Jana Dvořáková. Až o třetinu méně drůbežího nyní kupují v některých oblastech Itálie a Řecka.


Zdroj: Denik.cz, 8. 3. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:20