Potravinářská inspekce má unikátní přístroj na odhalování falšovaných potravin
9. 3. 2006 | SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vybavila své laboratorní pracoviště v Brně unikátním zařízením na odhalování falšovaných potravin. Zařízení SNIF-NMR a IRMS (Site-specific Natural Isotope Fractionation Nuclear Magnetic Resonance and Isotope Ratio Mass Spectroscopy) umožňuje prostřednictvím metody nukleární magnetické rezonance sledovat distribuci izotopů na různých místech molekul obsažených v potravinách. Tato metoda umožní odhalit falšování vína, džusů, medů a dalších potravin a prokázat původ například aromatických látek, destilátů, octových marinád nebo omáček.
Potraviny jsou falšovány především tím, že jsou výrobcem vydávány za něco jiného, než ve skutečnosti jsou. Je-li například výrobek označen jako „kakao“, musí být skutečně vyroben výhradně z kakaového prášku. Prokáže-li analýza, že obsahuje jakékoli další přídavky, pak jde o falšování a klamání spotřebitele, který se právem domnívá, že si kupuje skutečné kakao. Celou řadu podobných případů už SZPI řešila a stále řeší. Jen v roce 2005 zahájila kvůli klamání spotřebitele celkem 456 správních řízení a uložila pokuty za více než 15 milionů korun. Nové zařízení inspekci umožní významně rozšířit škálu potravin, u nichž je falšování možné odahlit buď velmi obtížně nebo vůbec.
I když prioritou Evropské komise i SZPI jsou stále především zdravotně nezávadné potraviny, stává se odhalování falšovaných potravin další z ostře sledovaných oblastí potravinové bezpečnosti. Skutečně závadných potravin se v posledních letech dostává k evropskému spotřebiteli pouze mizivé procento. Naopak, snaha některých výrobců potravin o zisk na úkor kvality, je stále patrnější a jejich metody jsou stále propacovanější.
Zařízení za 46 milionů korun inspekce zakoupila koncem loňského roku a nyní probíhá jeho testování. Plný provoz by měl být zahájen v druhé polovině letošního roku, kdy inspekce hodlá prověřit nejprve vína.
Příklady odhaleného falšování potravin najdete na www.szpi.gov.cz v odkazu Tiskové zprávy.
Zdroj: SZPI, 9. 3. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 22:35
