Štramberské uši a Pohořelický kapr se zřejmě dočkají ochrany EU
17. 3. 2006 | Agris
Dva české potravinářské výrobky by se měly dočkat podobné ochrany, jaké se v Evropské unii již těší třeba italský sýr parmazán či řecký sýr feta. Vyplynulo to z jednání ministra zemědělství Jana Mládka s komisařkou Mariann Fischerovou-Bölovou 24. ledna.
"Pohořelický kapr a Štramberské uši jsou dvě z 31 českých žádostí, které budou splněny," řekl ministr po setkání s komisařkou.
Ujednání v praxi znamená, že návrh na udělení ochrany zeměpisného označení původu u obou českých specialit vyjde v úředním věstníku a poté zainteresované strany budou mít půlroční lhůtu na vznesení případných námitek. "Není důvod, proč by to neměly dostat," soudí ministr.
Na unijním seznamu chráněného zeměpisného označení se dosud nachází jen "Budějovické pivo", "Budějovický měšťanský var" a "Českobudějovické pivo", jak si Česko vymohlo již v přístupové smlouvě jako jediný stát z nováčků.
Další tři desítky žádostí z ČR následovaly v říjnu 2004, ale až nyní se začínají řešit. Podobně je tomu i v případě dalších "nováčků", kteří dohromady vznesli okolo sedmi desítek žádostí.
Mládek nicméně očekává větší problémy kolem prosazení dvou českých výrobků, a sice Karlovarských oplatek a Olomouckých tvarůžků. Ačkoliv komise ještě nerozhodla, z Evropského parlamentu už zazněly v těchto případech námitky.
Předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení a europoslanec Bernd Posselt žádá brát ohled i na pekárnu Wetzel v bavorském Dillingenu, která produkuje "Karlsbader Oblaten".
Rakouská lidovecká poslankyně v EP Agnes Schierhuberová zase poukázala na to, že Olomoucké tvarůžky se dělají podle staré receptury i v její zemi pod názvem Olmützer Quargel.
Komisařka pro zemědělství Fischerová-Bölová v odpovědi na tyto interpelace uvedla, že Evropská komise v první fázi posuzuje žádosti o udělení zeměpisného označení původu výlučně podle údajů obsažených v žádosti. Pokud ji schválí a záměr ochranu poskytnout vyhlásí, začne běžet půlroční lhůta, ve které mohou všechny ostatní členské státy vznášet výhrady a připomínky, které se pak projednají. Po šesti měsících se pak rozhodne o definitivním udělení nebo zamítnutí ochrany.
Nicméně spor Řecka s Dánskem a Německem o sýr feta po letech skončil až u Evropského soudního dvora, nejvyšší soudní instance EU, která loni na podzim definitivně dala Aténám právo na exkluzivní používání tohoto názvu pro slaný bílý sýr, vyráběný ze směsi kozího a ovčího mléka.
Zdroj: Agris, 17. 3. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 20:40
