Jak zajistit povolení k vývozu produkce do Ruské federace?
22. 3. 2006 | Potravinářská komora
Na základě jednání zástupců České republiky a Ruské federace, přicestovala v letech 2004 – 2005 do České republiky skupina ruských odborníků, kteří provedli kontrolní inspekci v českých podnicích zpracovávajících suroviny i vyrábějící produkty živočišného původu, za účelem získání povolení pro vývoz do Ruské federace. Nejvyšší procento žadatelských zpracovatelských závodů zaujímá komodita masa (červené, bílé) a mléka.
Nutnost provedení těchto kontrol vyplývá z nastoleného vstupu České republiky do Evropského společenství k datu 1. května 2004, kdy musí být respektován režim vztahů platný mezi Ruskou federací a Evropskými společenstvími.
V průběhu 3 veterinárních inspekcí (27/7/04 – 7/8/04; 4/10/04 – 23/10/04; 19/9/05 – 8/10/05) se Potravinářská komora ČR podílela na technickém zajištění návštěvy ruských veterinárních inspektorů. Poskytnutý servis představoval úkony spojené se zajištěním letenek, ubytování a dalších služeb dle požadavků ruské strany, potřebný rozsah organizačních prací spojených s přípravou a koordinací pobytu expertů a to včetně závěrečného vyúčtování.
V závislosti na síle poptávky je v současnosti projednávána další veterinární mise (čtvrtá v pořadí) ze strany Ministerstva zemědělství ČR a Státní veterinární správy ČR. Evidence žadatelů a bližší informace k současnému vývoji navazující mise jsou poskytovány v sekretariátu vrchního ředitele Ministerstva zemědělství ČR (Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny), Ing. Františka Sládka, CSc. na tel. spojení: +420/221 811 1 11.
Zdroj: Potravinářská komora, 22. 3. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 21:33
