Farmáři na Vysočině vyrobili méně hovězího, stále ale nejvíc v ČR
27. 3. 2006 | ČSÚ
Zemědělci na Vysočině loni vyrobili 11.630 tun hovězího masa, což je proti předchozímu roku o 13,4 procenta méně. Region si přesto mezi kraji udržel prvenství. Podle jihlavské správy Českého statistického úřadu v celé zemi produkce hovězího masa meziročně klesla o 16,3 procenta na 81.000 tun.
Vysočina tradičně patří mezi regiony s největším chovem skotu. Počátkem dubna 2005 se zemědělci v kraji starali o 218.600 dobytčat, což byl nejvyšší počet v zemi. Rozvoj nyní ovlivňují kvóty na výrobu mléka a jeho farmářská cena, míní ředitel třebíčské agrární komory Karel Coufal.
Farmám se podle něj nemusí vyplatit modernizovat starší a menší stáje podle požadavků EU, když kvůli kvótám nemohou zvyšovat výrobu mléka. Za každý litr navíc by totiž mohly platit sankci dvě až čtyři koruny. Cena mléka nyní spíš klesá a u krav jsou platby za mléko nejdůležitější, řekl Coufal. Pro farmy proto může být výhodnější chov dojnic zrušit a kvótu prodat. Tím ale ubývají telata pro výkrm a produkce masa klesá, ačkoliv je jeho cena příznivější než dřív.
Výroba vepřového masa se loni na Vysočině snížila skoro o 23 procent na 32.932 tun. Mezi kraji to byl největší meziroční propad; v celé zemi se v průměru produkce snížila téměř o desetinu. Podle Coufala ovlivňují výsledek podnikatelé, kteří nehospodaří dlouhodobě. Když mohou dostat dobrou cenu za maso, nakoupí selata a vykrmují je v provizorních prostorách. Na rozdíl od skotu je mohou prodávat již po několika měsících.
Vysočina loni vyprodukovala 44.583 tun masa. Větší množství dodali jen farmáři v Jihomoravském kraji, Jihočeském kraji a Středočeském kraji.
Zdroj: ČSÚ, 27. 3. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 14:04
