Agris.cz - agrární portál

Vejce s protilátkami podporují růst

31. 3. 2006 | ÚZPI

Speciální vaječné prodkty s obsahem protilátek mohou ovlivnit růst brojlerů a prasat.

Produkce protilátek ve vejcích klecově ustájených nosnic je v porovnání s jinými výrobními technologiemi (fermentací nebo jako rostlinné protilátky) mnohem účinnější jak z hlediska spotřeby času a práce, tak z hlediska nákladů.Nosnice produkují imunoglobulinové Y (IgY) protilátky ve vaječném žloutku v důsledku reakce na periodicky injikované antigeny. Sprejově sušená celá vejce nebo vaječný žloutek se mohou použít jako složky krmiv pro drůbež a prasata. V Madisonu (Wisconsin) byla v roce 2001 založena biotechnologická společnost aOva Technologies Inc., která na komerčním základě produkuje patentovaným postupem vejce s obsahem protilátek antifosfolipáza A2 (aPLA2), která mohou zlepšit růst a konverzi krmiva a redukovat záněty střeva u zvířat. V pokusech provedených na univerzitě v Michiganu měli brojleři krmeni dávkami doplněnými vejci s protilátkami větší hmotnost tenkého střeva a jatečnou výtěžnost, než kontrolní brojleři. Vaječné produkty s protilátkami testovali u prasat na univerzitě v Missouri. V komerční odchovně prasat dosahovali největšího zlepšení při aplikaci vaječného produktu s protilátkami (0,40 % z krmiva) v kombinaci s antibiotiky jako je karbadox nebo tiamulin a chlortetracyklin.Vaječné produkty s obsahem protilátek aPLA2 mají potenciál pro zvyšování přírůstku hmotnosti, zlepšení konverze krmiv a jatečné výtěžnosti u brojlerů a u prasat.


Zdroj: ÚZPI, 31. 3. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 23:47