Výživa má přímý vliv na činnost mozku
7. 4. 2006 | ÚZPI
Nízká spotřeby zeleniny a ryb má negativní vliv na lidskou psychiku. Odborníci z oblasti výživy z nadace Mental Health Foundation zmapovali v jedné studii, jak mění způsob výroby potravin rovnováhu klíčových živin v organismu. Lidé v průběhu posledních 50. let konzumovali méně čerstvých potravin a naopak více nasycených tuků a cukru. Výsledkem této nepříznivé bilance je výskyt depresí a problémů s pamětí. Andrew McCulloch, předseda Mental Health Foundation vysvětlil, že se jedná o začátek pochopení toho, jak je možné ovlivnit prostřednictvím dodaných živin mozek jako orgán a jaké důsledky mají stravovací zvyklosti pro duševní zdraví. McCulloch vycházel z toho, že úprava psychického stavu mysli změnou výživy v některých případech přinesla lepší výsledky než použití medikamentů nebo psychoterapie. V současné době konzumují lidé podle studie v průměru o 34 % méně zeleniny a o dvě třetiny méně ryb v porovnání s obdobím před 50. lety. Zelenina a ryby jsou hlavními zdroji omega-3-mastných kyselin. Změny takového druhu mohou být dávány do souvislosti s možným výskytem depresivních stavů, schizofrenie, poruch udržení pozornosti (ADHD) a Alzheimerovy choroby.
Zdroj: ÚZPI, 7. 4. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 22:20
