Potravinářská inspekce varuje před arašídy v kokosové šťávě
15. 4. 2006 | Agris
Potravinářská inspekce varuje spotřebitele před vietnamskými praženými arašídy v kokosové šťávě. Obsahují totiž zdraví nebezpečné aflatoxiny. Podle údajů celníků se na českém trhu pohybuje více než tuna těchto arašídů, které dováží plzeňská firma Ruzek Associates.
"Pražská laboratoř Státní zemědělské a potravinářské inspekce ve výrobku prokázala více než třicetinásobné překročení povoleného množství aflatoxinů. Inspekce proto nedoporučuje tuto nebezpečnou potravinu konzumovat. Je pravděpodobné, že arašídy byly nebo stále mohou být prodávány především v asijských stáncích a na tržnicích," řekla dnes ČTK mluvčí inspekce Daniela Kolejková. Spotřebitelé, kteří arašídy již nakoupili, mají právo výrobek reklamovat.
Aflatoxiny vznikají jako produkty plísní. Pro lidské zdraví jsou nebezpečné, podle odborníků jsou totiž karcinogenní. Pro jejich obsah v potravinách jsou stanoveny velmi přísné limity. Státní zemědělská a potravinářská inspekce dnes odeslala hlášení o tomto výrobku do bruselské centrály Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva.
Arašídy s kokosovou šťávou jsou na obalu označeny textem Roasted Peanuts with Coconut Juice. Trvanlivost je uvedena do 16.8.2006.
Zdroj: Agris, 15. 4. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 14:04
