Bukovany nabízejí kromě koštů pálenek i pestrou paletu vín
17. 4. 2006 | ČTK
Bukovany na Kyjovsku jsou známé nejen košty slivovice a pálenek, ale region patří také ke známým vinařským oblastem. Potvrdilo se to na dnešním 46. ročníku koštu vína, na němž tamní pěstitelé představili rekordních 470 vzorků. Nejstarším bylo rulandské bílé vyrobené před 20 lety. Ke kuriozitám patřilo šípkové víno.
"Sice dokážeme vyrobit pálenku z nejrůznějšího ovoce, nabízíme ale také pestrý sortiment vína. Jeho výroba má u nás tradici již od 12. století," řekl jeden z pořadatelů dnešní akce Jiří Pelikán. Ves patřila klášteru Hradisko u Olomouce a víno z Bukovan sloužilo k bohoslužebným účelům katolické církve.
Letošní košt nabídl asi o 50 vzorků více než loňský a na sklenku vinného moku přišly stovky lidí. Nabízela se pestrá paleta ryzlinků, podávalo se burgundské a veltlínské. Z červených vín byl zájem také o André. Z modrých odrůd se koštoval portugal, frankovka nebo svatovavřinecké. Podávalo se i slámové víno. Ke vzácnostem patřil sylván zelený, který z vinohradů postupně mizí.
Poznat dobré víno je podle Pelikána jednoduché. Dobré víno je svěží, je jemně cítit po ovoci, chuťově je harmonické, vysvětlil. Kdo podle vinařů pije víno tak, že se hned vrhne po sklence, a nepokochá se jeho barvou a vůní, jako by víno ani nepil.
Zdroj: ČTK, 17. 4. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:20
