Proč je dobré pít ovocné šťávy ?
9. 5. 2006 | Denik.cz
Jednou z možností splnění doporučení spotřeby ovoce a zeleniny je spotřeba ovocných šťáv, které mohou snižovat díky svému obsahu protektivních látek rizika civilizačních onemocnění. Výživová doporučení kladou důraz na denní konzum pěti porcí ovoce a zeleniny, přičemž porce může představovat 200 ml ovocné nebo zeleninové šťávy. Spotřeba zeleniny a ovoce v Evropě, USA a v Japonsku se v průměru pohybuje na třech porcích denně na osobu. Přitom nárůst spotřeby na pět porcí snižuje riziko srdečního infarktu na 26 %.
Mezinárodní federace výrobců ovocných šťáv (International Federation of Fruit Juice Producers) nedávno zveřejnila další příspěvek o přínosu ovocných šťáv ve výživě. Grepová a rajčatová šťáva jsou bohatým zdrojem antioxidantů (polyfenolové látky respektive lykopen); polyfenoly v grepové šťávě mají pozitivní vliv na omezování kardiovaskulárních nemocí; pomerančová, grepová a ananasová šťáva obsahují významná množství kyseliny listové (folátů), která je účinná v omezování rizika poruch neurální trubice; fytochemikálie jablek a jablečné šťávy bývají spojovány s omezením rizika poškození funkce plic; draslík ze šťávy banánů, pomerančů a švestek může přispět ke zdravému krevnímu tlaku; a samozřejmě na močový trakt pozitivně působí brusinková šťáva a vysoký obsah vitaminu C v citrusových šťávách. To je také důvod vysoké aktivity výrobců ovocných šťáv, což se projevuje zaváděním nových nápojů, různých jejich variant nebo speciálním obohacováním (např. vlákninou).
Zdroj: Denik.cz, 9. 5. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 00:28
