Agris.cz - agrární portál

V karlovarském kraji se zemědělcům nedaří

11. 5. 2006 | Plzeňský deník

Zemědělství v Karlovarském kraji vykazuje trvale nejnižší produkci v republice, a to v rostlinné i živočišné výrobě. Například výroba masa v jatečné hmotnosti loni klesla meziročně o 20 procent a představovala 5513 tun. V Libereckém kraji, který je ve výrobě masa předposlední z krajů v Česku, vyrobili zemědělci 5798 tun masa. V Plzeňském kraji, jenž tvořil s Karlovarským krajem jeden celek, představovala loni produkce masa celkem 30.099 tun. Nejvíce masa vyrobili středočeští zemědělci, a to 59.635 tun. Vyplývá to z informací zveřejněných Českým statistickým úřadem.

Pokles produkce masa v Karlovarském kraji, hlavně hovězího a vepřového, komplikuje situaci zpracovatelům. Například Chebský masokombinát, což je největší zpracovatelský podnik v Karlovarském kraji, téměř každý týden řeší otázku, kde sehnat dostatek živých vepřů pro výrobu. "Týdně jsme schopni zpracovat minimálně 1200 kusů. Ale jsou i týdny, kdy seženeme jen polovinu. V Karlovarském kraji je živých prasat nedostatek," řekl ředitel společnosti František Makovský.

Také v prodeji obilovin je Karlovarský kraj podle údajů ČSÚ na posledním místě v ČR. Všech druhů obilovin prodali loni zemědělci z regionu 63 570 tun, což je meziročně o 707 tun méně. Zemědělci z Plzeňského kraje se pak na trhu podíleli 372 043 tunami. Nejvíce obilovin, zhruba 1,214 milionu tun, prodali loni pěstitelé ze Středočeského kraje. V Karlovarském kraji klesl i objem sklizně a hektarové výnosy.


Zdroj: Plzeňský deník, 11. 5. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 13:56