Ptejte se odborníků na bezpečnost potravin
17. 5. 2006 | Mladá fronta Dnes
Konkurence velkých obchodů stále tlačí na ceny potravin. Kdo nabídne nižší cenu, vyhrává. Kontroly v obchodních řetězcích loni odhalily prošlé potraviny, hnijící maso či plesnivé pečivo. Jsou potraviny bezpečné? Ptejte se odborníků z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
ODBORNÍKŮ Z VŠCHT SE PTEJTE ZDE
Na otázky čtenářů iDNES odpoví skupina odborníků z fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Na výživu se ptejte Jany Dostálové, otázky na mikrobiologii zodpoví Dana Savická a Kamila Zdeňková a ohledně cizorodých látek a aditiv přišla Jana Hajšlová.
Odborníci z VŠCHT se také zúčastní přednášek v rámci programu "Dny bezpečnosti potravin", které probíhají od 15. do 24. května.
Loňské rozsáhlé kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce odstartovala pochybení obchodního řetězce Julius Meinl. Ten dostal koncem září statisícové pokuty za to, že prodával prošlé potraviny. Vedoucí nutili prodavačky omývat zkažené sýry a uzeniny a balit je jako čerstvé. Kontrol v obchodech postupně přibývalo. Téměř každý řetězec něčím pochybil, ať už to bylo špatně balené maso, nebo potraviny s prošlou dobou trvanlivosti.
Zdroj: Mladá fronta Dnes, 17. 5. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 23:07
