Agris.cz - agrární portál

Cereálie se zvýšeným obsahem folátu

22. 5. 2006 | ÚZPI

Australští výzkumníci zjišťují možnosti řízení hladiny přírodního folátu v pšenici a dalších cereáliích pomocí genových manipulací.

Pracovníci společnosti Grain Foods CRC (Cooperative Research Centre) a Southern Gross University (SCU) se zaměřují na výzkum genů v cereáliích. Již byly objeveny některé geny zapojené do syntézy folátů a nyní jsou zjišťovány možnosti řízení hladiny přírodního folátu v pšenici a dalších cereáliích tak, aby byl k dispozici v dostatečném množství po zpracování na mouku a další cereální výrobky.

Strava je nejlepším zdrojem folátů, které se ale snadno ničí během zpracování a kuchyňské přípravy. Fortifikace cereálních produktů je jedním z prostředků k řešení tohoto problému. Jestliže se zvýší přírodní obsah folátů v cereáliích, resp. bude mnohem účinněji využíván, bude zajištěno jejich požadované množství i po zpracování a to bez nutnosti použití suplementů či fortifikace. Produkty se zvýšeným přírodním obsahem folátů by se měly objevit na pultech supermarketů v průběhu tří až čtyř let.


Zdroj: ÚZPI, 22. 5. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:43