Ultrafialovým zářením proti mikroorganismům
23. 5. 2006 | ÚZPI
K hygienickému zacházení s potravinami se musí činit zvláštní opatření také i v podnicích zpracujících maso. Velké množství škodlivých mikroorganismů se může do masa a masných výrobků dostat různými způsoby, především užitím provozních nástrojů a náčiní. Z tohoto důvodu, aby se mikrobiální znečištění co nejvíce omezilo, vyvinula španělská společnost Cosemar Ozono, Pinto-Madrid, nové sterilizační zařízení na nože z nerezové oceli s matově broušeným povrchem. Zařízení poskytuje kompletní dezinfekci řeznického náčiní (např. nožů, nůžek) za využití ultrafialového záření, kdy dochází k usmrcení mikroorganismů (např. bakterií a virů) bez chemikálií a tedy bez vzniku jakéhokoli škodlivého odpadu.
Toto sterilizační zařízení poskytuje prostor pro patnáct velkých až dvacet malých řezacích nástrojů a díky dezinfekční vaně lze ošetřit i malá náčiní, která mohou být dezinfikována během několika málo minut. Časový spínač umožňuje uživateli jednoduché ovládání. Ochranná mříž chrání ultrafialovou lampu, která působením ultrafialového záření usmrcuje choroboplodné zárodky.
Sterilizační zařízení na nože může být instalováno v klimatizovaném prostoru je velice jednoduché ho čistit. Protože má praktické rozměry, lze ho i vhodně umístit.
Zdroj: ÚZPI, 23. 5. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:21
