Agris.cz - agrární portál

Spotřeba nealko piva v ČR dál poroste, předpokládají pivovarníci

25. 5. 2006 | ČTK

V Česku jsou stále oblíbenější nealkoholická piva a podle předpokladů jejich spotřeba v tuzemsku nadále poroste. Produkce pěnivého moku s minimálním obsahem alkoholu loni dosáhla 239.000 hektolitrů proti zhruba 117.000 v roce 2000 a ze všech druhů piv roste nejrychleji. Na celkovém výstavu domácích pivovarů se nealko piva podílí asi 1,25 procenta. Při pokračování současného tempa se ale jejich podíl rychle stane významnější, uvedl dnes na tiskové konferenci výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Nealkoholické pivo v Česku vyrábí 14 pivovarů a podle informací svazu brzy přibude patnáctý. Nabídka je doplněna ještě importovanými značkami a celkově je na trhu asi 17 až 18 produktů.

Největší podíl má na domácím trhu Birrel z portfolia Plzeňského Prazdroje. Prodeje Birrelu rostou podle mluvčího firmy Alexeje Bechtina poslední dva až tři roky meziročně o více než 15 procent. Zájem je takový, že v některých provozovnách se již toto pivo prodává čepované. Jde například o některé motoresty, ale i kantýny velkých podniků.

Na výstavu Měšťanského pivovaru Strakonice se například podle obchodního ředitele Václava Moravce nealko pivo podílí asi jedním procentem. Produkce ale vzhledem k rostoucí poptávce výrazně roste. "Letos je to asi o sto procent," uvedl Moravec. Pivovar Náchod letos podle sládka Pavla Kořínka prodá jako nealkoholickou již zhruba desetinu piva. "Daří se nám i vyvážet," dodal.

Podle některých odborníků souvisí růst trhu nealkoholických piv se změnami životního stylu a hlavně se stoupajícím počtem aut a řidičů. Další rozmach poptávky může přinést zavedení bodového systému pro řidiče od letošního léta, míní pivovarníci. Na úspěchu nealko piva se však podle Veselého podílí i jeho vyšší dostupnost v restauracích a obchodech.

Nealkoholické pivo by mělo mít 0,5 procenta alkoholu. Výroba vychází ze dvou základních principů. Buď se upraví technologie tak, aby byla během výrobního procesu omezena produkce alkoholu. Toho se dosahuje výběrem surovin, úpravou varního postupu či kvašení. Druhou možností je odstranění alkoholu z hotového piva, například destilací nebo speciálními filtracemi.


Zdroj: ČTK, 25. 5. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 10:26