Mlékárenským výrobkem roku je sýr Monastére od Madety
31. 5. 2006 | ČTK
Absolutním vítězem soutěže o mlékárenský výrobek roku se letos stal sýr Monastére od jihočeské mlékárny Madeta. Produkt získal nejvíce bodů v hodnocení odborných komisí a bral i prvenství v kategorii přírodních sýrů. Na dnešním slavnostním vyhlášení výsledků u příležitosti Světového dne mléka to uvedli pořadatelé soutěže, která má celkem šest kategorií.
Mezi tekutými výrobky byl nejvýše hodnocen ENERGY-IN jablko broskev meruňka, který vyrábí olomoucká Olma. Z jogurtů a zakysaných výrobků získal prvenství smetanový jogurt vanilkový se šlehanou jahodou Dueta jahoda z produkce Mlékárny Valašské Meziříčí. V kategorii tvarohů dostal nejvíce bodů Milko ovocný tvaroh s vlákninou s příchutí citrón limetka. Na trh ho dodávají Polabské mlékárny.
Mezi specialitami se na první místo zařadil mražený smetanový krém vanilkový s čokoládovou polevou Bobík, který vyrábí MD Logistika. Sýrová omáčka Apetito římská s nivou zvítězila mezi tavenými sýry. Diplom si odnesl výrobce TPK Hodonín.
Spotřeba mlékárenských výrobků v Česku roste. Loni stoupla v přepočtu na 238 kilogramů mléka na osobu ročně proti předloňským 230 kilogramům. Vzhůru ji táhne zejména zájem o sýry. Celková konzumace je ale stále pod úrovní obvyklou ve vyspělých zemích Evropské unie, vyplývá z údajů Českomoravského svazu mlékárenského. Ten ale předpokládá, že spotřeba mléčných produktů dále poroste. Před rokem 1989 činila téměř 260 kilogramů na osobu ročně.
Zdroj: ČTK, 31. 5. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 07:56
