Agris.cz - agrární portál

Pivo X – česká specialita

9. 6. 2006 | ÚZPI

Je popsán pivní speciál pivo – X s extrémně vysokou hodnotou EPM a obsahu alkoholu. Doporučuje se jako digestivum.

Pražský restaurační minipivovar U medvídků uvedl na trh polotmavý speciál pod názvem X-BEER. Vyrábí se z plzeňského a karamelové sladu, hlavní spodní kvašení probíhá 14 dní v otevřených dubových kádích, dokvašování v dubových sudech rovněž 14 dní a následně po přidání speciálních kvasnic probíhá sekundární kvašení dalších 14 dní. Každá várka tohoto piva je unikátní, první várka měla 30 % EPM (extraktů původní mladiny) a 11,8 % alkoholu. Vzhledem k variacím v obsahu EPM a alkoholu nese název označení písmenem X. Pivo má velmi komplexní chuť. Při napití vynikne nejprve sladová a sladká složka a plnost, při doznívání se naplno projeví výrazná hořkost, v pozadí je mírně palčivá chuť alkoholu. Stáčí se výhradně do lahví o obsahu 300 ml, jedna várka představuje cca 500 lahví. Doporučuje se je podávat k desertům nebo samostatně jako digestivum. Láhev je nabízena za cenu 111 Kč.


Zdroj: ÚZPI, 9. 6. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 13:59