Agris.cz - agrární portál

Potraviny a nápoje mají stále menší podíl na výdajích domácností

14. 6. 2006 | ČTK

České domácnosti utratí stále menší díl svých celkových výdajů za nákup potravin, nápojů a tabáku. Tyto položky loni představovaly průměru asi 21,6 procenta jejich útraty, zatímco v roce 1989 to byla jedna třetina, vyplývá z údajů, které ČTK poskytl Zemědělský svaz. Podle odborníků tento vývoj svědčí o vzestupu životní úrovně, protože čím je společnost bohatší, tím menší část svých příjmů potřebuje k zajištění potravin a více jí zbývá na útraty méně zbytného zboží. Vliv ale mají i změny v jídelníčku Čechů.

"Klesající podíl výdajů na potraviny v zemích, jejichž ekonomiky zvyšují svůj výkon a životní úroveň stoupá, je prakticky pravidlem," řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek. V zemích eurozóny jde podle něj na potraviny, nápoje a tabákové výrobky v průměru 19,3 procenta útraty domácností. Například Britové ale vynaloží za toto zboží jen 14,6 procenta svých výdajů, Rakušané 15,4 procenta a Němci 16,4 procenta. S tím, jak bude česká společnost bohatnout, lze očekávat v tuzemsku posun stejným směrem, dodal Marek.

Spotřebitelské ceny potravin byly loni proti roku 1993 vyšší asi o 36 procent. V posledních letech se přitom celkově příliš neměnily, nebo spíš klesaly. Naproti tomu reálné mzdy, tedy po odečtení růstu cen, stoupají. Loni byly ve srovnání s rokem 1989 vyšší o 40 procent, což znamená vzestup kupní síly obyvatel. Ti tak mohu víc utrácet za jiné zboží a služby, jako jsou bydlení, energie, ošacení, kultura nebo sport, uvedl předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský.

Zemědělci ale poukazují na to, že relativně levné potraviny se odvíjí z velké části od nízkých cen, které oni dostávají za svou produkci. Společná zemědělská politika Evropské unie vznikla právě proto, aby zajistila levné potraviny a farmáře podpořila mimocenovou úhradou - dotacemi, podotkl Jirovský.

Klesající podíl výdajů za potraviny podle něj ovlivnily rovněž změny v jídelníčku českých domácností. Proti roku 1990 poklesla celková konzumace masa asi o 18 procent a především se jí podstatně méně dražšího hovězího. Naopak ve spotřebě levnějšího drůbežího se Češi dostali nad evropský průměr. Přes nárůst v posledních letech je proti roku 1990 také stále nižší spotřeba mléčných výrobků, a to asi o sedm procent. Právě živočišné produkty jsou přitom nejdražší složkou potravy, podotkl Jirovský. Spotřeba obilovin zůstává zhruba stejná.


Zdroj: ČTK, 14. 6. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 00:02