Souhrn událostí předchozího dne - 22. 06. 2006
23. 6. 2006 | Agris
EK navrhla reformu trhu s vínem, část vinic chce zlikvidovat
Brusel 22. června (ČTK) - Evropská komise dnes navrhla radikální reformu evropského trhu s vínem, který se potýká s klesajícím odbytem a prudce rostoucí konkurencí výrobců z USA, Chile, Jižní Afriky, Austrálie či Nového Zélandu. Ozdravit sektor od dotovaných přebytků by měla dobrovolná likvidace 400.000 z dosavadních 3,4 milionu hektarů vinic. S odchodech slabších výrobců z branže by měly jako v případě reformy trhu s cukrem pomoci kompenzace až 2,4 miliardy eur (68 miliard Kč) v příštích pěti letech po startu reformy.
Šéf AK projedná s lídry vznikající koalice požadavky rolníků
Praha 22. června (ČTK) - O problémech a požadavcích zemědělců bude v pátek jednat s lídry stran formující se vládní kolice prezident Agrární komory Jan Veleba. ČTK to dnes sdělili zástupci AK. Zemědělci od nové vlády očekávají, že pomůže zamezit dlouhodobému poklesu zemědělské produkce a hrozbě ztráty dalších pracovních míst v odvětví. Měla by vytvořit podmínky pro odbyt mimo potravinářský průmysl, a to především pro širší výrobu biopaliv. Zemědělci také znovu požadují přijetí zákonů, které by omezily diktát obchodních řetězců. Během pátečního dopoledne se Veleba postupně sejde k jednání s předsedou ODS Mirkem Topolánkem, předsedou KDU-ČSL Miroslavem Kalouskem a také s místopředsedkyní zelených Danou Kuchtovou.
Euromiliardy pro venkov: Stát nestíhá
Praha - Přísunu miliard korun z unijní pokladny brání to, že Česko nedodá Bruselu včas koncept rozvoje venkova. Program rozvoje venkova na léta 2007 až 2013 má ministerstvo zemědělství poslat Evropské komisi do konce měsíce. Mluvčí resortu Hugo Roldán však už přiznal, že materiál odejde z Prahy pravděpodobně až během července. Materiál ještě musí schválit vláda, a navíc budí nevoli některých zemědělců a politiků.
Výrobci masa a uzenin v zajetí evropských cen
V období nastupující letní sezóny, která bývá mimo jiné spojována s opékáním a rožněním masa, špekáčků, klobás a dalších pochoutek z masa, jsme svědky určitého cenového pohybu. Ceny vepřového a hovězího masa, prozatím v menší míře i ceny masných výrobků, začínají na pultech postupně narůstat. Český svaz zpracovatelů masa a jeho jednotliví členové se tak často setkávají s dotazem, zda tento trend pouze odráží snahu výrobců profitovat ze zvýšeného sezónního prodeje nebo dokonce ze situace v drůbežářství, které se v oblasti odbytu potýká s významnými problémy způsobenými ptačí chřipkou
Zdroj: Agris, 23. 6. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:21
