Agris.cz - agrární portál

Čirok místo pšenice?

23. 6. 2006 | ÚZPI

Američtí vědci šlechtí čirok pro potravinářské účely. Lidem, kteří nedokáží tolerovat v potravě gluten (lepek), je určena další povzbudivá zpráva. Výzkumníci (Scott Bean USDA-ARS Grain Marketing and Production Research Center, Manhattan, Kansas, USA) vyvíjejí, resp. šlechtí čirok na potravinářské účely. Ten by mohl nahradit pšenici při výrobě těstovin, pečiva, oplatek a různých jiných potravin. Kromě toho, že zrno tohoto čiroku neobsahuje lepek – specifický typ bílkovin pšenice, rýže a ječmene – některé formy čiroku obsahují průkazné množství sloučenin, které mohou likvidovat rakovinotvorné látky. Zrno bílého, pro potravinářské účely využívaného čiroku se může přímo mlít a používat na přípravu různých potravin s vysokým obsahem dieteticky působící vlákniny. Bohužel čirok bez lepku zatím nepříznivě ovlivňuje strukturu, vůni, popř. chuť potravin z něho vyráběných. Na tomto problému výzkumníci intenzivně pracují zejména šlechtěním vhodných odrůd. Současně přitom přehodnocují postupy přípravy a zpracovávání vysokokvalitních chlebových a pekárenských výrobků z této nutričně hodnotné obiloviny.


Zdroj: ÚZPI, 23. 6. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 05:48