Nové logo pro výběr zdravých potravin v Nizozemí
4. 7. 2006 | ÚZPI
Z iniciativy potravinářských koncernů se zavádí pro potraviny splňující určité parametry týkající se tuků, cukru a soli logo „Vybírám si svědomitě“.
Společnosti Unilever, Campina a Friesland Food zavádějí používání loga „Vybírám si svědomitě“ („I choose consciously“), kterým mají být v Nizozemí na potravinách poskytovány spotřebitelům lepší nutriční informace. Je to podporováno několika distribučními organizacemi používajícími privátní značky a stravovací společností VENECA. Nizozemská federace potravinářského průmyslu (FNLI) však upozorňuje na příliš mnoho problematických míst v systému v souvislosti s tvrzeními týkajícími se pekařských výrobků, čokolády, cukrovinek, které nesplňovaly kritéria (nejsou zahrnuta kritéria všech oborů.) Zdá se, že nelze vytvořit žádný systém, který by vyhovoval všem výrobkovým skupinám, různým zemím a odborným institucím.
Široká podpora logu „Vybírám si svědomitě“ je odezvou na logo „Čtyřlístek zdravého výběru“ („Healthy Choice Cloverleaf“) privátní značky nizozemského obchodního lídra Albert Heijn, které tento zavedl ve spolupráci s Netherland Nutrition Centre.
Ačkoli nové logo není vyhlášeno oficiálně, podle ministra pro veřejné zdraví, prostředí a sport by mělo být široce používané, aby pomohlo spotřebitelům při výběru. Důsledky aplikace tohoto loga by měly být monitoriovány Národním institutem pro veřejné zdraví a prostředí (RIVM).
Odhaduje se, že kritéria todhoto loga jsou splněna čtvrtinou až třetinou nizozemských potravinářských výrobků. Rozsáhlá kampaň pro veřejnost začně v září. Zatím jsou pro spotřebitele k dispozici stránky www.ikkiesbewust.nl
Použití loga musí předcházet testování a posouzení kvalifikovanou nezávislou vědeckou radou. Testování má zahrnovat jak kritéria WHO, tak i Nederlands Nutrition Centre.
Cílem WHO je snížit příjem trans-mastných kyselin, nasycených tuků, cukru a soli. Za spodní limity by měly být pobvažovány ty, které jsou obsaženy v nejnovějším materiálu Společného výboru expertů FAO/WHO „Diet nutrition and the prevention of chronic diseases“.
http://www.who.int/hpr/NPH/docs/who_fao_expert_report.pdf Nejvyšší limity budou vycházet z národních směrnic.
Kritéria:
Trans-mastné kyseliny < 1 – 2 % celk. obs. energie
Nasycené tuky < 10 – 15 % celk. obs. energie
Sodík < 0,9 – 1,6 mg/kcal
Celkový obsah cukru < 10 – 25 % celk. obs. energie
Přidaný cukr < 3 - 7 % celk. obs. energie
Navíc podle kriterií Nederlands Nutrition Centre musí být výrobek zařazen některé ze dvou úrovní - buď „doporučený,“ nebo „střední“. Jsou definovány kategorie: „s nižším obsahem nasycených tuků“, „s nižším obsahem tuků“, „s nižším množstvím přidaného cukru nebo tuku“, „s nižším obsahem energie (kalorií)“, „s vyšším obsahem vlákniny“ a „s dostatečným obsahem vitaminů“.
Vědecká rada bude kriteria ještě dále ověřovat a možná budou pro specifické skupiny výrobků stanoveny odchylky kvůli technologické neschůdnosti (např. nasycené tuky v sýrech, sodík v polévkách).
Logo „Vybírám si svědomitě“ bude uváděno vedle loga FNLI pro energetický obsah. Bude tento údaj doplňovat o kvalitu obsažené energie.
Zatím byly mezi výrobky posouzené jako vhodné pro aplikaci loga „Vybírám si svědomitě“, zahrnuty: „Becel light“, „Becel diet“, „Becel Pro-active“, „Blue Band“, „Campina 0 % fat milk drink“, „Campina half fat yoghurt“, „Cup-a-soup“, výrobky Iglo včetně rybích, polévky Knorr.
Zdroj: ÚZPI, 4. 7. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 10:44
