V ČR výrazněji zdražilo hovězí i vepřové maso
7. 8. 2006 | vetweb.cz
Hovězí maso zadní za týden zdražilo v průměru o téměř dvě koruny na 167,66 Kč za kilogram, cena vepřové pečeně se zvýšila o tři koruny na 106,68 Kč/kg. O 4,40 Kč na 121,20 koruny za kilogram podražil i šunkový salám. Zpracovatelé již koncem června uvedli, že postupné zdražení vepřového a hovězího masa o šest až osm korun za kilogram v průběhu prázdnin je nevyhnutelné. Důvodem je růst nákladů na energie, pohonné hmoty i vývoj na trhu EU, jehož vinou se od počátku roku zvýšila průměrná cena surovin z vepřového masa o více než 11 procent a z hovězího masa o více než 13 procent.Tradičně převládají cenové rozdíly mezi jednotlivými regiony.
Například vepřová pečeně byla tentokrát nejlevnější v Pardubickém kraji, kde stála 97 Kč/kg. Naopak v kraji Vysočina za ni zákazníci zaplatili, stejně jako před týdnem, 115,00 Kč/kg. Ještě výraznější rozdíly zjistil ČSÚ v 31. týdnu u másla. Zatímco Karlovarském a Plzeňském kraji ho zákazníci pořídili do 60 korun za kilogram, v Jihomoravském kraji stálo přes 80 korun. Tyto údaje zpracoval Český statistický úřad.
Autor: sek
Zdroj: vetweb.cz, 7. 8. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 13:42
