Nové výrobky oceněné cenou Danisco
12. 9. 2006 | ÚZPI
Ve studentské soutěži v USA byl oceněn probiotický čaj s mlékem s perličkami, zmrazený koláč s ostružinami a bílou čokoládou a zmrazený tvarohový zákusek.
V soutěži nových výrobků využívajících produkty Danisco „2006 Danisco Knowledge Awards“ vyhlášené již potřetí firmou Danisco pro studenty univerzit v USA byly oceněny tři týmy.
Na prvním místě se umístil nápoj s prebiotiky i probiotiky „SymBoba“ vyvinutý týmem z univerzit ve Washingtonu a Idaho. Nápoj sestává z čaje, mléka, Boba (perličky z alginátu), polydextrózy Litese® II (Danisco) a ovocného aroma, betainu a extraktu z cukrové řepy, který zajišťuje živiny probiotickým bakteriím. SymBoba je symbiotická směs probiotik a prebiotik určená k dobrému trávení, kombinovaná z antioxidačními vlastnostmi zeleného čaje. Perličky jsou ochuceny příchutěmi Pearls of Wisdom a Panda Berry.
(Poznámka překladatele: Inspirací zřejmě je tradiční východoasijský čaj s mlékem s perličkami z tapioky, které mohou být ochucené medem nebo ovocnými příchutěmi, který se pije slámkou. Dřívější informace: Ochucené směsi čaje s mlékem.)
Druhé místo zaujal výrobek „Sweetza“ – zmrazený koláč (dessert pizza) s ostružinovým džemem a bílou čokoládou (s použitím příchutí Danisco C9038 a C21661) určený k pečení. Výrobek má snížený obsah energie a pro zachování stability těsta po zmrazení a během pečení byly přidány směsi Danisco Grinsted PowerFreeze 200 a 300, které zabraňují vytváření krystalů a zpevňují těsto. Pro dosažení optimální textury ostružinového džemu byl použit GRINDSTED® Pectin GZ 955.
Na třetím místě se umístil zmrazený tradiční americký tvarohový dezert „Cheesecake to Go“ v jednoporcovém provedení v oplatce, máčený na jednom konci v mléčné čokoládě. Bylo navrženo provedení s použitím tří příchutí Danisco (vanilková, jahodová, borůvková). Výrobek má snížený obsah energie, žádné trans-tuky. Vzhledem k obsahu mléčných výrobků je vhodnou součástí stravy v souladu s doporučením až 3 porcí mléčných výrobků denně. Je dobrým zdrojem vápníku, fosforu, vitaminu A a D, bílkovin. Pro zlepšení pocitu v ústech, zachování stability a krémové textury je přidán xanthan a karagenan (Danisco GRINDSTED®).
Zdroj: ÚZPI, 12. 9. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 14:17
