Prodlužování trvanlivosti ovoce a zeleniny
14. 9. 2006 | ÚZPI
Koncepce FreshSAFE od firmy Multivac využívá vědecké poznatky pro individuální řešení systémů balení.
Při skladování ovoce a zeleniny platí, že čím je vyšší respirace, tím kratší je údržnost. Dalším faktorem je vytváření etylénu, který urychluje zrání. Pro každý produkt je optimální jiný poměr mezi kyslíkem, oxidem uhličitým a dusíkem, kterým lze skladovatelnost prodloužit.
Firma Multivac nabízí koncepci FreshSAFE založenou na znalosti individuálních požadavků různých produktů. Využívají se informace univerzit v Gentu a v Kalifornii. Produkt, který se dostane ke spotřebiteli během dvou dnů vyžaduje jiné podmínky, než produkt s komplikovaným nebo dlouhým transportem. Při určitém způsobu balení a při dodržování chladírenského řetězce jsou požadované podmínky zajištěny po celou potřebnou dobu. Jedná se o kombinaci obalového materiálu (fólie s určitou mikroperforací, příp. v kombinaci s táckem nebo hlubokotaženým obalem pro mechanickou ochranu a úsporu fólie) a balicího plynu, jehož směs se buď vstříkne přímo nebo kvůli jeho úspoře až po částečném odstranění vzduchu z obalu.
Příkladem nejnovějšího vývoje je balení krájené cibule, které zajišťuje trvanlivost a čerstvost.
Zdroj: ÚZPI, 14. 9. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 04:29
