Nejnovější zdroje proteinu pro dojnice
21. 9. 2006 | ÚZPI
Centrum pro výzkum a technologie v chovu dojnic při univerzitě v Albertě vydalo seznam nejznámějších krmiv využitelných jako zdroje proteinu pro dojnice. Využití rostlinných proteinových zdrojů závisí na ceně, dostupnosti, obsahu živin a jeho proměnlivosti, na rozložitelnosti proteinu, chutnosti, přítomnosti nežádoucích složek, možnostech skladování a manipulovatelnosti. Stále větší pozornost se věnuje kvalitě rostlinných zdrojů, která se srovnává s kvalitou sójového šrotu. Sójový šrot s obsahem 44 nebo 48 % hrubého proteinu, se může použít jako jediný zdroj proteinu v krmivech pro dojnice.
Dalším rostlinným zdrojem proteinu pro dojnice je řada kukuřičných vedlejších produktů a dalších krmiv jako jsou:
- sušené obilní výpalky jako vedlejší produkty z výroby etanolu
- sušené výpalky jako vedlejší produkty z lihovarského průmyslu
- kukuřičný glutenový škrob jako vedlejší produkt při výrobě škrobu a oleje pro lidskou spotřebu
- vlhké pivovarské mláto jako vedlejší produkt pivovarského průmyslu
- hrachy. Hrachy jsou pro dojnice chutné krmivo, které není potřeba před zkrmováním upravovat. Nebyl stanoven horní limit pro jejich zařazení do krmných dávek.
Autor : Ing. Pavla Schneiderová
Zdroj: ÚZPI, 21. 9. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 00:00
