Ekologové varují před stopami chemikálií v evropském jídle
21. 9. 2006 | ČTK
Spotřebitelům napříč Evropou jsou předkládány sýry, ryby i řada dalších potravin, v nichž jsou stopy potenciálně škodlivých průmyslových chemikálií. V dnešním prohlášení to uvedla organizace na ochranu přírody WWF, kterou cituje agentura AP. Údaje WWF jsou založené na testech provedených v supermarketech v Británii, Itálii, Španělsku, Řecku, Švédsku, Finsku a Polsku. "Testy zjistily potenciálně škodlivé syntetické chemikálie ve všech analyzovaných vzorcích," uvedla WWF. Jde například o ftaláty v olivovém oleji, sýrech a masu či zakázané organochlorové pesticidy v rybách a sobím mase. Organizace uvedla, že spotřebitelé kvůli těmto látkám nemusejí nutně onemocnět, ale vyjádřila obavu z případného dlouhodobého dopadu i velmi malého množství chemikálií zejména na těhotné ženy a malé děti.
Sandra Jenová z WWF řekla, že je třeba, aby se o zlepšení situace zasadili politici a představitelé Evropské unie. Evropský parlament by měl letos hlasovat o směrnici o registraci a povolování chemikálií (REACH), jejímž cílem je redukovat průmyslové využívání potenciálně nebezpečných chemikálií.
Zdroj: ČTK, 21. 9. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 02:08
