Agris.cz - agrární portál

Zelení navrhnou nulovou spotřební daň na biopaliva

25. 9. 2006 | ČTK

Při projednávání novely zákona o spotřebních daních zelení navrhnou nulovou daň na biopaliva. Podle předsedy Strany zelených Martina Bursíka to umožňuje evropská směrnice o energiích. S návrhem chtějí zelení vystoupit ve sněmovně do dvou týdnů. Bursík to dnes uvedl v pořadu televize Prima Nedělní partie. Předpokládá, že pro svůj návrh zelení získají podporu. "Všichni si uvědomují, že je neúnosné, aby se Česká republika vydala směrem k zaškrcení biopaliv, když celá Evropa jde směrem podpory biopaliv," řekl. Na množství vybraných daní se podle Bursíka zavedení nulové daně neprojeví. "Je to marginálie, protože doposud příjmy z té spotřební daně jsou nulové, protože podíl na trhu je nulový," uvedl.

Vláda ve středu rozhodla, že stát nebude finančně podporovat výrobu biopaliv, která se mají plošně přidávat do pohonných hmot od příštího roku. Vláda schválila návrh ministryně zemědělství Mileny Vicenové, který s dotacemi pro výrobce biopaliv nepočítá. Cena pohonných hmot by kvůli tomu měla mírně vzrůst o několik desetihaléřů na litr.

"To, co rozhodla vláda, je v pořádku. Je ale třeba toto rozhodnutí doplnit druhým politickým krokem. Budeme navrhovat, aby buď ve směsích paliv nebo v čistých biopalivech, byla na biosložku nulová spotřební daň. To umožňuje směrnice o energiích. To je dostatečný ekonomický nástroj, který zajistí konkurenceschopnost těchto paliv," konstatoval.

U benzinových pump by podle Bursíka v budoucnosti mohl být ke koupi klasický benzin s nižším množstvím biopříměsí. "Přáli bychom si, aby vedle toho ještě existovala spotřebitelská volba, aby na stanici byla ještě k dispozici další biopaliva," uvedl Bursík. Například ve Švédsku mohou řidiči používat čtyřicetiprocentní, šedesátiprocentní, pětaosmdesátiprocentní biolíh. Díky nulové spotřební dani by tato paliva byla levnější.

Evropská komise obecně prosazuje jednotný přístup ke spotřebním daním. Letos v únoru ale přijala strategický plán, jímž chce podpořit rozvoj trhu s biopalivy. Navrhuje členským státům rozmyslet směs opatření, včetně daňových úlev, dotací farmářům, podporu vývoje nové generace biopaliv či preferenční celní sazby na dovoz biopaliv z nejchudších rozvojových zemí, kde by EU také měla podpořit jejich produkci.

EU zatím obecně připouští daňové úlevy, či úplné osvobození od daně, ale pouze se souhlasem Bruselu - taková státní pomoc totiž nesmí narušit hospodářskou soutěž. Některé země unie, například Německo, podporují biopaliva dotacemi jejich výrobcům.

S rozhodnutím vlády nesouhlasí Agrární komora, podle níž tuzemská výroba biopaliv nebude bez dotací konkurenceschopná. Vicenová tvrdí, že zavádění biopaliv bez dotací je ekonomicky nejvýhodnější. Varianty, které počítaly s finanční podporou, by podle ní zatížily státní rozpočet částkou 1,06 až 2,3 miliardy korun ročně. U benzinových pump se rozhodnutí vlády projeví podle Vicenové zvýšením cen, které se odhaduje od deseti do přibližně 40 haléřů na litr pohonných hmot.

Biopaliva se mají podle původních plánů v Česku plošně přimíchávat do pohonných hmot hned od začátku příštího roku, Vicenová ale nevyloučila posunutí tohoto termínu, protože je třeba ještě doladit legislativu. Za nejzazší termín zavedení biopaliv Vicenová označila červen příštího roku.

Bionafta prodávaná v Česku obsahuje zhruba třetinový podíl biosložky. Před rokem 2004, kdy se změnila daňová pravidla, se prodávala na přibližně 500 benzinových stanicích a byla o dvě koruny levnější než benzin.


Zdroj: ČTK, 25. 9. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 09:46