Agris.cz - agrární portál

Září – Měsíc biopotravin z pohledu Podblanického ekocentra

26. 9. 2006 | Agris

Ekologické zemědělství je způsob hospodaření, který klade značný důraz na opatření chránící půdu a přírodu, zajišťuje ohleduplné zacházení se zvířaty a nepoužívá syntetické pesticidy ani umělá hnojiva. Ještě před několika lety bylo okrajovou specialitou malé skupiny farmářů i zákazníků. Během devadesátých let se ale jeho postavení dramaticky změnilo. Šetrné hospodaření se stává běžným a zboží, které nabízí, v mnoha obchodech samozřejmostí. Ekologické zemědělství, v němž je striktně zakázáno použití umělých chemických látek, nabízí řešení jak omezit množství nebezpečných látek v potravinách na minimum.

Ekologické zemědělství je přesně definovaná forma hospodaření, založená na produkci potravin optimální kvality a množství, používající praktiky trvale udržitelného rozvoje, s cílem vyhnout se používání agrochemických vstupů a minimalizovat poškození životního prostředí. Tento přístup chápe úzké spojení mezi všemi částmi přírodního systému.

V ekologickém zemědělství jsou využívány přirozené metody ochrany před škůdci, plevely a nemocemi. Kvalitní půda pomáhá rostlinám vytvářet přirozenou odolnost proti napadení. Na ekologických farmách jsou vítanými pomocníky přirození predátoři, jako jsou ptáci, netopýři, brouci a slunéčka sedmitečná, živící se škodlivým hmyzem. Používají se odolné odrůdy nebo preventivní opatření.

Principy ekologického hospodaření

• Produkce potravin vysoké kvality a přiměřeného množství

• Postupy v souladu s přírodními systémy a cykly na všech úrovních od půdy, po rostliny až ke zvířatům.

• Udržování a/nebo zvyšování dlouhodobé úrodnosti a biologické aktivity půdy

• Osevní postupy a technologie pěstování bránící erozi půdy

• Plevele jsou potlačovány agrotechnickými metodami, herbicidy nejsou povoleny

• Ochrana rostlin proti chorobám a škůdcům je založena na podpoře samoregulující funkce agroekosystému, biologických a biotechnických metodách. Fungicidy a insekticidy nejsou povoleny.

• Etické zacházení se zvířaty respektováním jejich vrozených potřeb a chování.

• Respektování místních, ekologických, klimatických a zeměpisných rozdílů a využívání praktik a postupů vyvinutých v jejich důsledku.

Ekologické principy

• Podpora druhové pestrosti a ochrana vzácných přirozených stanovišť a přírodních útvarů.

• Maximální využití obnovitelných zdrojů a recyklace, využívání místních zdrojů

• Minimalizace znečištění a odpadů

• Pěstování geneticky manipulovaných organismů (GMO) není povoleno

Principy úpravy biopotravin

• Minimum zpracování při zachování charakteru upravované potraviny

• Zakázané postupy: iontové měniče, bělení, působení syntetických hormonů, ozařování, mikrovlnný ohřev, používání barviv, arómat a sladidel syntetického původu.

• Snaha o vyloučení možnosti kontaminace nebo záměny s konvenční potravinou

• Maximální množství informací o způsobu úpravy a složkách potraviny pro zákazníky

Sociální principy

• Zajištění spravedlivé a přiměřené kvality života, pracovního prostředí a uspokojení z práce pro zemědělce a jejich rodiny

• Rozvoj ekologicky zodpovědné produkce, výroby a distribuce, s důrazem na místní systémy.

Ekologický původ biopotravin zajišťuje zákon a přísná kontrola

Ekologické zemědělství je v České republice definováno Nařízením Rady EU 2092/1991 a zákonem 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství.

Dodržování stanovených pravidel je v systému ekologického zemědělství přísně kontrolováno na všech úrovních, od vstupů do zemědělské výroby přes zpracování bioproduktů až po prodej konečnému spotřebiteli. Na základě výsledků kontrol se provádí certifikace bioproduktů a biopotravin vydáním tzv. Osvědčení o původu bioproduktu (biopotraviny) a jejich označení ochrannou známkou BIO – Produkt ekologického zemědělství. Tato známka zaručuje spotřebiteli, že produkty pocházejí z kontrolovaného systému ekologického zemědělství a byly osvědčeny oprávněným certifikačním orgánem.

Do propagační akce měsíce biopotravin se zapojil rovněž ekoobchůdek Podblanického ekocentra ČSOP ve Vlašimi. Produkty se „zelenou zebrou“ si však zájemci mohou zakoupit po celý rok. Mají tu rozmanité druhy čokolády, kakaa, kávy, černých, i zelených čajů a Foibos č různé druhy koření za příznivé ceny.

Zdroj: S použitím materiálů společnosti PRO-BIO Jan Urban, ekoporadna Podblanického ekocentra ČSOP Vlašim,


Zdroj: Agris, 26. 9. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 00:05