Agris.cz - agrární portál

Dvě nová technická řešení likvidace pozdních plevelů v porostech cukrovky z Velké Británie

27. 9. 2006 | ÚZPI

Účinné hubení vysoce rostoucího pozdního (druhotného) zaplevelení plevelnou řepou, výhony.

Podniky se zvětšují, plochy rostou, počty pracovních sil klesají, rentabilita vyžaduje přesné vyvážení nákladů a výnosů, mez tolerance se zvyšuje, ruční práce tak jako tak je dále stěží možná a za těchto rámcových podmínek se do pěstování cukrovky rychle vplíží nové problémy, ke kterým by se tak potom muselo přistupovat s vyššími náklady. Příkladem toho je přibývání pozdního zaplevelení (lebeda, řepka) výhony a plevelnou řepou, které řepu "přerostou".Kdyby se (ruční) odstraňování jednou zameškalo, musí se zemědělec s tímto zvyšujícím se "na semena bohatým dědictvím" v osevním postupu vypořádat. Otázka tolerance je brzy nahrazena tvrdou skutečností ovlivnění sklizně a výnosu.Jednou zmeškat - je to stále problémem?Když to došlo tak daleko, mají naši britští kolegové dva technické přístupy k řešení - jeden mechanický a jeden chemický.1. WeedSwiper (utěrka na plevele)Jak již název naznačuje, zařízení je podobné a funguje jako nástavba postřikovače plevelů, ale cílové plochy se musí protáhnout kolem pásu látky napuštěném příslušným ochranným přípravkem (většinou glyfosátové přípravky) - zabraňuje se tak smáčení (kapičkami) necílových ploch, protože speciálně vyvinuté zařízení Hydrostat (Hydrostat electronic control system) udržuje dostatečnou vlhkost polštáře pásu látky. V důsledku toho systém vystačí s malým množství přípravku - relevance vůči životnímu prostředí je vynikající. Polštář pásu látky o šířce 15 cm zajišťuje dostatečné smáčení, nabízený pracovní záběr činí 6 m, ale bez problémů ho lze rozšířit. Každý WeedSwiper je vybaven dvěma nádržkami na kapalinu, jednou na směs účinné látky, druhou na čistou vodu k proplachování. Z principu lze ošetřovat jednotlivé rostliny, které vyrážejí nejméně 15 cm nad porost (vršek chrástu cukrovky). Frekvence přejezdů je tak od uzavření řádků až do sklizně zaměřena na udržení prorůstání. Ale zkušenost ukazuje, že ještě nekvetoucí rostliny lze nejúčinněji hubit nejlépe vždy dvěma opačnými přejezdy a přizpůsobenou rychlostí (pod 10 km.h-1). Verze se záběrem 6 m se v provedení k zavěšení vzadu prodává za 5 500 EUR, další informace naleznete na internetové adrese www.micron.co.uk

2. Weed Beet Surfer (cepový drtič plevelné řepy)Firma ROPA GmbH vystupuje od roku 2005 v Německu jako dovozce pro britskou firmu CTM. V programu má kromě stacionárních čisticích nakládačů také zařízení k mechanickému ničení výhonů. Řešení podobné žacímu stroji na trávu odstraňuje pouze části rostlin, které vyrážejí nad porost a nezabraňuje tak tvorbě (zbytkových) semen ve spodní části. Meze účinnosti jsou přitom dány, neboť cílové rostliny jsou omezeny na lebedu a výhony; alternativní užití lze doporučit také v oblastech s loukami a pastvinami nebo u speciálních kultur; tato varianta se jeví jako naprosto cenově nejvýhodnější. Přes omezený pracovní záběr v provedení pro zadní nebo přední montáž (přes to všechno je možný až 6 m) může rychlost přejezdu zvýšit plošnou výkonnost na 25 ha.den-1. Ale i přitom platí, že zpravidla je potřebných více přejezdů. Vytvoření optického dojmu jednotné výšky "sečených" porostů si vyžaduje téměř 12.000 EUR za verzi se záběrem 6 m. Další informace naleznete na internetových stránkách www.ctmharpley.co.uk nebo www.ropa-maschinenbau.de, maschinenbau.de.VýhledObě metody představují pro hony "hašení požáru", který na nich byl vyvolán celoplošným zamořením plevelnou řepou. Britské výzkumy ukazují, že relevance výnosů je dána již při stavu 1 výhonu na metr čtvereční (minus 12 % v průměru) a tím se popisovaná technika vyplatí. Proto se tímto ještě jednou apeluje: Zabraňte zaplevelení v počátcích:• méně než 100 výhonům.ha-1odstraňování ručně = sportovní varianta možná ještě v červenci• 100 až 1 000 výhonů.ha-1odstraňování plečkou, pokud jich mezi řádky jako plevel stojí velké množství; zbytek se potom může odstraňovat ručně• 1 000 až 10 000 výhonů.ha-1 kombinace plečky a stroje WeedSwiper nebo Weed Beet Surfer; u chemické varianty jsou ovšem důležité časné termíny, aby se nezabraňovalo sklizni zdřevnatělými suchými výhony• nad 10 000 výhonů.ha-1 kombinace plečky od druhého listového stadia plevelné řepy ve dvoutýdenních intervalech a použití stoje WeedSwiper (+ při prorůstání také ještě Weed Beet Surfer) - vícekrát opakovat - na závěr raná sklizeň, mělké zpracování půdy ke stimulaci klíčení zbylých semen, výsev ozimu teprve 3 až 4 týdny později.Pokud to všechno nepomůže, musí se ponechat přestávka v pěstování po dobu osmi let, nenechávejte to proto zajít tak daleko!


Zdroj: ÚZPI, 27. 9. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 01:17