Nové hodnocení kvality silážovaných zelených krmiv
10. 10. 2006 | ÚZPI
Německá zemědělská společnost (DLG) nyní vydala nový klíč k hodnocení fermentace u zelených krmiv, siláží a sena. Nový klíč zohledňuje nejnovější výsledky výpočtů zpracovaných v rámci Studie Humboldtovy univerzity v Berlíně, které prokázaly, že kvalitu fermentace siláže je možné spolehlivě a diferencovaně odhadnout na základě obsahu máslové a octové kyseliny v siláži a stanovením jejich vzájemného poměru (viz tabulky 1, 2 a 3). Je vhodný k hodnocení siláží z různých druhů zelených krmiv (siláží z trav, luskovin, zelených obilovin, celých rostlin kukuřice a obilovin, řepného chrástu) nezávisle na metodě silážování, obsahu sušiny nebo použití biologických nebo chemických aditiv.
Siláže kukuřičných palic, okopanin, vlhkého obilí a vedlejších produktů potravinářského průmyslu rostlinného původu (lisované řízky, pivovarské mláto apod.) je možné takto hodnotit pouze za předpokladu, že se jedná o fermentované siláže. Alkalické siláže jsou z tohoto způsobu hodnocení absolutně vyloučeny.
Analýza fermentovaných vzorků se díky této nové metodě hodnocení značně zjednodušila. Protože napříště již nebude nutné stanovovat obsah amoniakálního dusíku z celkového množství dusíku, protože odbourávání proteinů bude možné posoudit na základě obsahu kyseliny máselné. Kromě toho již nebude mít při posuzování tak velkou váhu hodnota pH, poněvadž se při analýze cca 2400 vzorků prokázalo, že i siláže s nízkou hodnotou pH mohou obsahovat kyselinu máselnou a naopak i vzorky s vysokou hodnotou pH mohou být prosté kyseliny máselné. Nový způsob chemické analýzy je méně pracný a také méně finančně náročný.
Tabulka 1: Hodnocení obsahu kyseliny máselné a octové
Obsah kyseliny máselné 1) | Obsah kyseliny octové 2) | ||
KM v % suš. | body | KO v % suš. | body |
0 – 0,3 | 90 | až 3,0 | 0 |
> 0,3 – 0,4 | 81 | > 3,0 – 3,5 | - 10 |
> 0,4 – 0,7 | 72 | > 3,5 – 4,5 | - 20 |
> 0,7 – 1,0 | 63 | > 4,5 – 5,5 | - 30 |
> 1,0 – 1, 3 | 54 | > 5,5 – 6,5 | - 40 |
> 1,3 – 1,6 | 45 | > 6,5 – 7,5 | - 50 |
> 1,6 – 1,9 | 36 | > 7,5 – 8,5 | - 60 |
> 1,9 – 2,6 | 27 | > 8,5 | - 70 |
>2,6 – 3,6 | 18 | ||
> 3,6 – 5,0 | 9 | ||
> 5,0 | 0 | ||
1) obsah kyseliny máslové se zde rovná: souhrnná hodnota kyseliny i-máselné, n-máselné, i-valerové, n-valerové a n-kapronové
2) obsah kyseliny octové = kyselina octová plus propionová
Tabulka 2: Hodnocení pH
Pod 30 % sušiny | 30 až 45 % sušiny | Přes 45 % sušiny | |||
pH | Body | pH | body | pH | Body |
až 4,0 | 10 | až 4,0 | 10 | Až 5,0 | 10 |
> 4,0 – 4,3 | 5 | > 4,5 – 4,8 | 5 | > 5,0 – 5,3 | 5 |
> 4,3 – 4,6 | 0 | > 4,8 | 0 | > 5,3 | 0 |
> 4,6 | - 5 | ||||
Tabulka 3: Celkové hodnocení
Celkový počet bodů (tab. 1 a 2) | Kvalita fermentace | |
známka | Posudek | |
100 – 90 | 1 | velmi dobrá |
89 – 72 | 2 | dobrá |
71 – 52 | 3 | potřeba zlepšit kvalitu |
51 – 30 | 4 | špatná |
< 30 | 5 | velmi špatná |
Nový klíč k hodnocení silážovaných krmiv je k dispozici na internetových stránkách
http://www.dlg.org/de/landwirtschaft/futtermittelnet/fachinfos/futterkonservierung.html
Zdroj: ÚZPI, 10. 10. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 15:37
