Agris.cz - agrární portál

ČR dá příští rok 40 mil. Kč na potírání salmonel v drůbežárnách

16. 10. 2006 | Potravinářská komora

Zhruba 40 milionů korun by mělo jít v příštím roce ze státního rozpočtu na opatření, která povedou ke snížení výskytu salmonel v chovech slepic produkujících konzumní vejce. Jádrem programu bude vakcinace, která se má podle předpokladů příští rok týkat sedmi milionů nosnic, uvedlo ministerstvo zemědělství. Česko program proti zmíněným bakteriím zahájí o rok dříve, než to členským zemím EU ukládá Evropská komise. Salmonely byly v tuzemsku podle dřívějších údajů zjištěny v prostředí zhruba 62 procent drůbežáren.

Jejich výskyt ale podle Státní veterinární správy neznamená, že by produkce těchto chovů byla závadná a ohrožovala zdraví lidí. Také MZe zdůrazňuje, že přítomnost salmonel byla zjištěna výhradně v prostředí - při vyšetření trusu a prachu, nikoli ve vejcích. Nicméně riziko kontaminace vajec existuje, připouští úřad. Nebezpečí může podle odborníků hrozit tehdy, když se bakterie množí při nesprávném skladování či transportu vajec, na což se zaměřuje veterinární dozor.

Program bude vedle vakcinace zaměřen také na sledování přítomnosti salmonel v chovech, na sanitační a hygienická opatření a také na zajištění nezávadného krmiva a dodržování zásad správné chovatelské praxe. Pokračovat by měl i v příštích letech.

Česko ho spustí s ročním předstihem i přesto, že na něj nezíská příspěvek od Evropské unie. O něj se bude moci ucházet od roku 2008, kdy všechny členské země musí přijmout v chovech nosnic taková opatření, která postupně omezí výskyt salmonel na únosnou míru. Z Bruselu bude možné získat příspěvek do 50 procent nákladů na laboratorní vyšetření, vakcínu a likvidaci ohniska nákazy.

Podle Dubna je cílem programu proti salmonelám také předejít případným negativním dopadům na obchod s drůbežím masem a vejci. Například v Británii se v červnu ozvaly výzvy k zákazu dovozu vajec z evropských zemí, kde byla salmonela zjištěna ve více než polovině drůbežáren, tedy i z České republiky.


Zdroj: Potravinářská komora, 16. 10. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 09:35