Agris.cz - agrární portál

ČR se stává stále víc závislá na dovozu některých potravin

24. 10. 2006 | ČTK

Česko se stává stále více závislé na dovozu některých potravin. Rozšiřuje se totiž okruh zemědělských produktů, u nichž se domácí výroba pohybuje pod úrovní spotřeby. Vyplývá to ze statistik, které ČTK poskytla Agrární komora. Podle jejího prezidenta Jana Veleby tento vývoj může do budoucna vést ke zdražování potravin. Někteří ekonomičtí odborníci to však považují za nesmysl; v globalizovaném světě je podle nich výhodné, aby byla ekonomika zaměřena na aktivity, pro které jsou v daném státě nejlepší podmínky.

Podle Veleby farmáři omezují produkci komodit, které pro ně nejsou ekonomicky zajímavé kvůli nízkým výkupním cenám. Tento trend zesílil po vstupu do EU, kdy se otevřely hranice levným dovozům. ČR tak podle statistik například během posledních jednoho až dvou let ztratila soběstačnost ve vepřovém mase a vejcích. Letos poprvé domácí úroda nepokryje spotřebu brambor.

"Pokud tento vývoj bude pokračovat, můžeme se dostat do situace, že domácí konkurence v řadě komodit nebude pro dovozce dost silná, a některé potraviny začnou zdražovat," soudí Veleba. Na snižování soběstačnosti ČR podle něj nese vinu mimo jiné agrární politika českých vlád, které nedostatečně hájí zájmy zemědělství.

Analytik Patria Finance David Marek ale oponuje, že v globalizované ekonomice musí každý stát využívat svých komparativních výhod a klimatické a půdní podmínky nepředurčují Česko k velké agrární produkci. "Daleko více budeme prosperovat, když se budeme věnovat jiným činnostem," prohlásil. Že by nesoběstačnost vedla ke zdražování, je podle něj nesmysl. Pokud by rostly ceny zemědělských produktů ve světě, tak i čeští zemědělci je raději za tyto vyšší ceny vyvezou, dodal.

Také podle ministerstva zemědělství na jednotném trhu Evropské unie ztrácí smysl, aby každá členská země usilovala o vlastní potravinovou soběstačnost. "Vstupem ČR do EU se nám otevřel společný trh, což přináší výhody i nevýhody. Pokud v jiných zemích vyrábějí některou komoditu levněji, jsme vystaveni tlakům dovozu takového zboží," uvedl úřad s tím, že z jeho pohledu ale nenastal u žádné z komodit nějaký dramatický vývoj.

Vepřového se loni vyprodukovalo 470.000 tun, tedy zhruba čtyři pětiny domácí spotřeby, zatímco v předchozích letech to bývalo bezmála sto procent. Při vývozu 48.000 tun se loni dovezlo 165.000 tun, což byl v porovnání s předchozím rokem dvojnásobek, proti roku 2003 čtyřnásobek, vyplývá ze statistik.

Produkce vajec se až do roku 2003, kdy činila 2,85 miliardy kusů, pohybovala nad úrovní celkové spotřeby. V posledních dvou letech ale pod tlakem levných dovozů klesla na 2,2 miliardy kusů, což bylo 87 procent množství, které se v tuzemsku zkonzumovalo.

Ani v drůbežím, jehož produkce roste, Česko není soběstačné. Tento druh masa je mezi domácími spotřebiteli populární a stále stoupá jeho spotřeba. Výroba za ní v posledních letech zaostává spíš víc než v předchozím období a dovozy rostou.

Dlouhodobě nepokrývá domácí odbyt produkce zeleniny. Její sklizeň v posledních letech klesá a loni představovala 273.000 tun proti 480.000 tun v roce 2000. Spotřeba se pohybuje kolem 800.000 tun. Také pěstitelé zeleniny si po vstupu do EU stěžovali na silnou konkurenci levných importů, hlavně z Polska, a proti situaci před vstupem plochy omezili.

Podle Ústředního bramborářského svazu nebude ČR letos poprvé soběstačná také ve výrobě brambor. Kvůli nízkým farmářským cenám v minulých letech pěstitelé výrazně omezili rozlohu bramborových polí, k čemuž se letos připojily i nižší hektarové výnosy. Brambory jsou proto dražší než loni a podle odhadů jejich ceny dál porostou. I v okolních zemích jsou totiž menší zásoby.

ČR hrozí ztráta soběstačnosti rovněž v produkci cukru, který v minulosti naopak vyvážela. Společnost Eastern Sugar totiž zvažuje uzavření svých tuzemských cukrovarů a odprodej produkční kvóty Evropské unii za stanovenou kompenzaci. Při spotřebě 380.000 tun by to znamenalo nutnost ročně dovézt asi 30.000 tun cukru.

Přebytky má naopak ČR například v produkci obilí, řepky a mléka. Domácí výroba mírně převyšuje i spotřebu hovězího, kterého se jí v Česku stále méně.


Zdroj: ČTK, 24. 10. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 15:22