Riziko infarktu prý snižuje čokoláda podobně jako aspirin
19. 11. 2006 | Potravinářská komora
Několik čtverečků černé čokolády denně má prý stejné účinky jako aspirin na snižování srážlivosti krve a tím zmírnění rizika ucpání tepen, které často vede k srdečním infarktům. Tvrdí to studie amerických vědců, která byla uveřejněna v úterý ve Washingtonu. "Velcí milovníci čokolády nám dokázali, že chemická látka obsažená v kakaových bobech, zvaná flavonoidy, má podobný biochemický účinek jako aspirin pro snižování srážlivosti krevních destiček," řekla vedoucí výzkumného týmu Diane Beckerová na výroční konferenci American Heart Association v Chicagu.Beckerová ale upozornila, že studii nelze brát jako návod ke konzumaci kilogramů sladkostí na bázi čokolády, která obsahuje také hodně cukru a másla.
Lékařská věda ale může podle ní doporučit denně dvě kávové lžičky černé čokolády v její nejčistší podobě, což je suchý extrakt z kakaových bobů.
Vědci už vědí téměř dvě desetiletí, že černá čokoláda bohatá na flavonoidy snižuje krevní tlak a má další příznivé účinky na krevní oběh.
Výsledky poslední studie ale ukazují na rozdíl od předchozích výzkumů, že omezené dávky černé čokolády mají dostatečně velké protisrážlivé účinky a že není třeba k dosažení tohoto efektu konzumovat jí několik kilo, říká Beckerová. Doporučuje sníst denně malý kousek čokolády nebo vypít teplou čokoládu.
Zdroj: ČTK
Zdroj: Potravinářská komora, 19. 11. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 21:19
