Potravinářům se nelíbí rostoucí spleť předpisů, které je regulují
20. 11. 2006 | ČTK
Potravinářům se nelíbí rostoucí spleť předpisů, kterým se mají podřizovat. "Neustále bojujeme s byrokracií, bruselskou i naší, a už toho máme doslova plné zuby," prohlásil dnes na setkání s novináři prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. Předpisy by se podle komory měly zjednodušovat a více práce i prostředků by bylo žádoucí věnovat vzdělávání spotřebitelů. Ministerstvo zemědělství se však hájí tím, že musí reagovat na předpisy EU.
"Určitě nemáme snahu jít nad rámec předpisů EU, ty však musíme respektovat. EU legislativa je neustále v pohybu, takže i ČR na změny musí reagovat," uvedla k tomu mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová.
Mezi příklady bující byrokracie v potravinářství, o kterých se Camplík zmínil, je povinné nutriční značení výrobků, které EU zvažuje, nebo návrhy tvrdých opatření proti spotřebě alkoholu. Ty podle komory zatím spadly pod stůl.
Předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud doplnil jako příklad návrh novely zákona o potravinách, který by prý nad standard EU omezil domácí jatka ve způsobech nákupu suroviny. Zpracovatelům se nelíbí ani vyhláška upravující kvalitativní parametry vybraných masných výrobků, která byla přijata ještě před vstupem do EU.
Potravináři ji tehdy podporovali, po začlenění Česka do unie se ale ukázalo, že podle ní nemohou být kontrolovány produkty z dovozu. Například salám Vysočina ze Slovenska tak už dané kvalitativní parametry splňovat nemusí. Za tohoto stavu norma podle zpracovatelů nemá smysl. Proto požadují její zrušení a převedení požadavků do kritérií pro udělování značky kvalitních domácích potravin Klasa.
Podle MZe ale proti případnému zrušení vyhlášky protestovala spotřebitelská sdružení a postavilo se proti němu i ministerstvo průmyslu a obchodu. Nyní je připravena novela, kde jsou pouze drobné technické úpravy. "Do budoucna lze uvažovat o jiném řešení než ministerská vyhláška a jít cestou jako některé sousední země," uvedla Králová s tím, že například v Německu se uplatňují cechovní normy a na Slovensku mají potravinový kodex.
Zjednodušení legislativy v oblasti potravin by mělo být podle komory jednou z priorit českého předsednictví v EU. "My preferujeme výchovu spotřebitelů před legislativními opatřeními, která se podle dosavadních zkušeností často zcela míjí účinkem," uvedl ředitel PK Miroslav Koberna. Předpisy mnohdy jen znevýhodňují ty, co je dodržují, dodal.
Potravináři se podle něj mají shodují na zájmu vychovávat a vzdělávat spotřebitele, kteří by prý měli být tak trochu zboží znalci. "Jako třeba v Německu, kde se nenechají tolik šidit," dodal Koberna. Problémem je podle komory zajistit na osvětu a vzdělávání dostatek peněz.
Za žádoucí PK považuje také to, aby na každé potravině byl výrobce a země původu. Nynější předpisy totiž umožňují uvádět třeba jen dovozce nebo toho, kdo výrobek přebalil.
Zdroj: ČTK, 20. 11. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 21:18
