Agris.cz - agrární portál

Tvarůžkárna obnovila výrobu po přestávce vynucené úpravou provozu

14. 12. 2006 | ČTK

Společnost A.W. se sídlem v Lošticích na Šumpersku, která je jediným výrobcem pravých olomouckých tvarůžků na světě, obnovila výrobu po přestávce vynucené úpravou provozu. Výpadek výroby se projevil na pultech obchodů.

Podle vedení společnosti ale syrečků bude na Vánoce dostatek. Jednatel společnosti Karel Hlaváček dnes ČTK řekl, že se výroba v tvarůžkárně zastavila zhruba na dva týdny. "Úpravy a údržba byly vynuceny stupněm opotřebování provozu, který je v nepřetržitém provozu," upřesnil jednatel firmy.

Přerušení výroby mělo podle Hlaváčka za následek mírné problémy se zásobováním trhu. "V současné době se již výroba opět rozjíždí a vše vrací do normálu. Tvarůžků bude určitě dostatek," uvedl Hlaváček.

Očekává, že závod letos vyrobí více než 2300 tun sýru s nezaměnitelným aroma. Stejný objem tvarůžkárna vyprodukovala loni. K hospodářským výsledkům jednatel společnosti A.W. uvedl, že letošní obrat firmy bude srovnatelný s loňským, kdy dosáhl zhruba 260 milionů korun.

V Lošticích fungovala do března 2004 také tvarůžkárna společnosti JD. Firma přestala vyrábět kvůli finančním problémům. O práci v závodu přišlo 25 lidí. Soud poslal JD do konkurzu v červnu 2004 na návrh společností Union Leasing a Místecká mlékárna.

Historie prvních tvarůžků, jež jsou jediným původním českým sýrem, spadá na Hané do 15. století. Tehdy se ale, oproti dnešnímu strojovému zpracování, vyráběly z kyselého tvarohu a soli ručně. Společnost A.W. oslavila v květnu 130. výročí své existence.


Zdroj: ČTK, 14. 12. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 00:16