Agris.cz - agrární portál

V sítích letos kvůli dlouhé zimě a povodním skončilo méně ryb

22. 12. 2006 | ČTK

Letošní rok byl pro chovatele ryb lehce podprůměrný. Velikost celoročních úlovků negativně ovlivnila dlouhotrvající zima a kruté mrazy, stejně jako následné povodně nebo červencové sucho. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK mezi jihomoravskými rybáři. Kaprů na vánoční stoly je přesto dostatek, největší ztráty jsou na násadách.

Největší chovatel ryb na jižní Moravě, Rybníkářství Pohořelice, letos vylovil kolem 1100 tržních ryb, což je asi o 300 tun méně, než je dlouhodobý průměr. "Na pokrytí nasmlouvaných zákazníků to stačí. Menší budou asi jen zásoby na jaro," řekl dnes ČTK výrobní náměstek Roman Osička.

O poznání lépe hodnotí letošní rok Rybářství Hodonín, které zásobuje vánočními kapry stovky obcí od Znojma až po Vizovice na Zlínsku. V sítích skončilo letos, stejně jako v minulých letech, kolem 500 tun ryb. "Čtyři sta tun tvoří kapři, zbytek jsou tolstolobici, amuři a karasi. Ryb máme dost na domácí trh i na export do okolních zemí," řekl dnes ČTK ředitel společnosti Radek Čučka.

Jarní povodně budou mít podle Osičky dopad i na hospodaření firmy v příštích letech. Při náhlém oteplení se zvedly hladiny vody v rybnících s násadami, které uplavaly do okolí. Pohořeličtí rybáři tak budou muset v budoucnu plůdky dokoupit nebo zintenzivnit jejich chov.

"Povodně způsobily několikamilionové škody, přesnou částku jsme zatím nevyčíslili. O náhradách škod vyjednáváme jak s pojišťovnou, tak se státem, zatím jsme ale žádné peníze nedostali," dodal Osička. Další škody v těchto dnech rybářům způsobují kormoráni, kteří využívají toho, že hladiny stojatých vod dosud nezamrzly. "Místo toho, aby ryby odpočívaly a měly klid na nadcházející zimu, tak jsou pod neustálým stresem," řekl Osička.

Rybníkářství Pohořelice chová ryby téměř ve 140 rybnících o celkové výměře 1613 hektarů. Nejstarší vznikly v 15. století a většina z nich byla obnovena v 50. letech 20. století. Každoročně dodá na trh kolem 1400 tun ryb. Rybářství Hodonín obhospodařuje kolem 100 rybníků o celkové výměře 540 hektarů a ročním výlovkem kolem 500 tun ryb.

Kraj je s výměrou 14.800 hektarů vodních ploch nyní na třetí pozici za kraji Jihočeským a Středočeským. Průměrná spotřeba ryb představuje v ČR přibližně pět kilogramů na obyvatele, naproti tomu ve světě je to 16 kilogramů.


Zdroj: ČTK, 22. 12. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 13:10