Agris.cz - agrární portál

Soud vyhověl Lesům ČR, zrušil verdikt ÚOHS o zadávání tendrů

22. 12. 2006 | ČTK

Brněnský krajský soud ve čtvrtek vyhověl žalobě Lesů České republiky (LČR) a zrušil další verdikt Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) k tendrům státního podniku. Důvodem jsou stejně jako v minulém případě procesní vady rozhodnutí, řekl dnes ČTK soudce Radovan Havelec. Lesy ČR podaly žalobu proti verdiktu ÚOHS, že musí při výběru těžařských firem postupovat podle zákona o veřejných zakázkách. Přesto už vypsaly nové tendry na těžařské práce a chystají se podepsat smlouvy s jejich vítězi.

"I toto rozhodnutí Krajského soudu v Brně nic nemění na vyjádření ÚOHS, že Lesy ČR jsou zadavateli ve smyslu zákona o veřejných zakázkách. Soud pouze jako už v předchozím rozhodnutí ve stejné věci upozorňuje na jeho procesní pochybení, které podle našich informací v tuto chvíli úřad řeší," řekl dnes ČTK mluvčí LČR Tomáš Vyšohlíd. Dodal, že vypsání tendrů bylo pro LČR jedinou zákonnou možností. "Na průběhu výběrových řízení verdikt soudu nic nemění, vítěze na lesnické práce na 278 územních jednotkách vyhlásíme do konce letošního roku," řekl Vyšohlíd.

LČR patří zhruba polovina lesů v Česku. Antimonopolní úřad letos rozhodl, že firma musí na lesnické práce vyhlašovat tendry podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Do té doby se LČR zákonem neřídily. Rozhodnutí vydal úřad několik. Vždy sice konstatoval, že lesy porušily zákon, pokutu jim ale neuložil. V minulosti totiž postup firmy schválil. Po verdiktu ÚOHS zrušily Lesy platné smlouvy a na všechny plochy vyhlásily soutěže.

Zároveň se ale obrátily na brněnský krajský soud. Ten nedávno dořešil také žalobu 16 lesnických společností na dva verdikty ÚOHS. V nich úřad Lesy upozornil, že do té doby nepostupovaly správně. To se však nelíbilo firmám ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH), které zakázky z tendrů z let 2004 a 2005 získaly. Lesnické podniky upozorňovaly, že je změna pravidel připraví o práci, a budou muset propouštět. Zhruba před měsícem firmy ze sdružení i mimo něj oznámily, že pokud Lesy současnou situaci nevyřeší, vyhlásí stávku.

Do nových výběrových řízení se přihlásilo 113 firem, podaly celkem 933 nabídek. Podle smluv, které budou trvat jeden rok, se mělo začít pracovat od 1. ledna 2007. Během příštího roku by LČR měly vyhlásit takzvané střednědobé tendry na nejméně tři roky. Smlouvy z nich by platily od ledna 2008.


Zdroj: ČTK, 22. 12. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 05:41