Agris.cz - agrární portál

SZPI dovolila pražským Lahůdkám-Palma opět vyrábět saláty

25. 12. 2006 | ČTK

Pražská společnost Lahůdky-Palma může od dnešních 17:00 opět vyrábět saláty. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) to ve středu zakázala kvůli pozitivním testům na nebezpečnou bakterii listeria. Firma dezinfikovala výrobní prostory, provedla komplexní sanitaci a místo čerstvé zeleniny teď do salátů používá sterilovanou, řekl ČTK mluvčí SZPI Ivo Klemeš.

Bakterii listeria monocytogenes obsahoval Pochoutkový salát z provozovny v pražské Reinerově ulici. Inspektoři odebrali v Lahůdkách-Palma také Hermelínový salát a Bramborový salát, které při laboratorních rozborech obstály. "Dnešní výsledky stěrů odebraných z výrobních zařízení už byly negativní," doplnil Klemeš.

Odborníci dnes bakterii zjistili i v další várce sýru Baladur, jehož výrobu zakázali už minulý týden. Olomoučtí hygienici dnes nařídili zastavit výrobu dvěma provozovnám olomoucké společnosti Bikos CZ v Litovli na Olomoucku a Zábřehu na Šumpersku. Další případ odhalila také ostravská veterinární správa. Bakterii našla v sekané malého soukromého výrobce z Ostravy a produkci výrobku zakázala.

Hygienici, Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce zahájili celostátní kontroly výrobců potravin, distributorů a obchodníků v pondělí. Jenom SZPI zkontrolovala asi 150 provozoven, bakterii zatím odhalily testy jen u jedné. Podle Klemeše však trvá vyhodnocení laboratorních zkoušek až týden. V případě, že první test bakterii potvrdí, putuje vzorek do Státního zdravotního ústavu v Brně a výsledky tak trvají ještě o několik dní déle.

Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou, může ohrozit i vývoj plodu během těhotenství. V Česku je zatím potvrzeno 47 nemocných, další desítka se prověřuje. Hlášeno je šest úmrtí, z toho dva do října; v listopadu zemřeli tři dospělí a jeden novorozenec.


Zdroj: ČTK, 25. 12. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:23