Agris.cz - agrární portál

Miliardové tendry vyhrála Less & Forest

28. 12. 2006 | Aktuálně.cz

Vítězná společnost dostane více než čtyřicet procent zakázek, které na lesní práce vyhlásily Lesy České republiky.

Za Less & Forest patřící podnikateli Janu Mičánkovi skončily Krušnohorské lesy, až třetí je největší česká lesnická společnost CE Wood.

Výsledky tendrů zveřejnily Lesy České republiky na internetových stránkách.

Ze 278 územních jednotek, na něž státní lesy tendry vyhlásily, má Less & Forest 119, krušnohorské lesy 44 a CE Wood třináct.

Pokud se účastníci tendrů proti jejich výsledkům neodvolají, měly by se v lednu začít s vítězi podepisovat smlouvy, řekl ČTK mluvčí Lesů Tomáš Vyšohlíd.

Na průběhu tendrů podle něj nic nemění ani dvě prosincová rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který pro procesní vady zrušil verdikt Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže k tendrům státního podniku.

ÚOHS letos rozhodl, že LČR musí na lesnické práce vyhlašovat tendry podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Do té doby se LČR zákonem neřídily. Rozhodnutí vydal úřad několik. Vždy sice konstatoval, že lesy porušily zákon, pokutu jim ale neuložil. V minulosti totiž postup firmy schválil. S odvoláním na verdikt ÚOHS ukončily Lesy platné smlouvy a na všechny plochy vyhlásily soutěže.

Podrobnosti později

Podrobnější výsledky tendrů, které se týkají téměř všech ploch státních lesů, Lesy zveřejní později. Mělo by z nich vyplynout, na jakých plochách budou vítězné firmy pracovat, protože územní jednotky mají rozdílné rozlohy.

Do tendrů, jejichž předpokládaná hodnota činí přes šest miliard korun, se přihlásilo 113 firem, které podaly 933 nabídek. Vítězství alespoň na jedné územní jednotce získalo 49 subjektů.

Podle nových smluv by firmy měly pracovat příští rok. Během roku 2007 Lesy plánují vyhlásit takzvané střednědobé tendry na nejméně tři roky, smlouvy z nich by platily od ledna 2008.

Kritici protestují

Současné tendry se nelíbí zejména firmám ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství. Sdružení požaduje zrušení tendrů a na podporu svých požadavků začátkem prosince vyhlásilo stávkovou pohotovost. Sdružení mluví především za firmy, které mají smlouvy z tendrů z let 2004 a 2005.

Tendry kritizuje i nové vedení České asociace podnikatelů v lesním hospodářství, která k nim byla dosud tolerantní.


Zdroj: Aktuálně.cz, 28. 12. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:15