Agris.cz - agrární portál

Výsadba stromů začala

28. 12. 2006 | Silvarium

Náhradní výsadba dřevin kácených v souvislosti s výstavbou posledního úseku dálnice D8 přes České středohoří začala nedaleko Velemína.

Zástupci Ředitelství silnic a dálnic České republiky začali žádát dotčené obce, kterých se výstavba dálnice týká, o povolení k odstranění konkretních dřevin.

Obecní úřady vydávají k požadavkům rozhodnutí. Současně určují také lokalitu a počet stromů a keřů, který musí být vysázen.

"Obecní úřad Velemín určil, že každý pokácený strom, nebo keř musí být nahrazen pěti novými kusy," informoval starosta Velemína Jiří Skalický

Výsadbu dřevin financuje Ředitelství silnic a dálnic. Terénní práce a výsadbu provádí konkrétní zahradnické firmy, které vybírá investor.

"Kompletní balík ekologických opatření, do kterého je tato výsadba zahrnuta, bude stát Ředitelství silnic a dálnic přibližně jednu miliardu korun," uvedl tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic České republiky Jan Hoření.

Velemínský obecní úřad má plochy určené pro výsadbu vytypovány, na některých již byly práce ukončeny.

Na území Velemína a dalších obcí pod jeho samosprávou bude vysázeno více než patnáct tisíc kusů náhradních dřevin.

"Po konzultaci se zástupci Chráněné krajinné oblasti České středohoří jsme vybrali původní zde rostoucí dřeviny jako je dub, buk, nebo bříza," říká Skalický.

Osázení větších ploch je již ukončeno nedaleko Března, Režného Újezdu a Milešova.

Kromě větších ploch se Velemínští chystají nechat osázet pásy dřevin podél silnic, cest a potoků. Výsadba bude pokračovat podle vývoje počasí v nadcházejících měsících.

Ředitelství silnic a dálnic České republiky se kromě výsadby stromů zavazuje, že zajistí péči o vysázený porost po dobu dalších pěti let a případné uhynulé rostliny nahradí novými.


Zdroj: Silvarium, 28. 12. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 01:43