Agris.cz - agrární portál

Listerie už byla nalezena v salátech i masných výrobcích

3. 1. 2007 | ČTK

Bakterie Listeria monocytogenes, která způsobuje nemoc listeriózu, je nebezpečná zejména pro lidi se sníženou imunitou a těhotné ženy. K pátku 29. prosince 2006 bylo v Česku potvrzeno asi 50 nemocných listeriózou, další desítka se prověřuje. Hlášeno je šest úmrtí, z toho dva do října. V listopadu zemřeli tři dospělí a jeden novorozenec. V prosinci žádná úmrtí na listeriózu nebyla. Kvůli nadměrnému výskytu onemocnění nařídil hlavní hygienik ČR v polovině prosince kontroly výroben lahůdek.

Přehled výroben lahůdek, v jejichž výrobcích byla v prosinci nalezena bakterie Listeria monocytogenes:

Královéhradecký kraj:

29. prosince - Pracovníci hygienické stanice objevili výskyt listerie ve dvou výrobnách lahůdek - Gurmán plus se sídlem v Černilově u Hradce Králové a Zvičinské uzeniny a lahůdky z Bílé Třemešné.

Moravskoslezský kraj:

14. prosince - Hlavní hygienik označil kvůli výskytu listerie za nebezpečný pochoutkový salát od ostravské společnosti Nové lahůdky Sixta. Firma musela výrobek stáhnout z trhu.

23. prosince - Nebezpečné bakterie objevili veterináři v sekané vyráběné v jednom malém ostravském řeznictví. Produkce výrobku byla zakázána, z oběhu bylo staženo více než 30 kilogramů sekané a nařízena byla sanitace výrobních prostor.

Olomoucký kraj:

19. prosince - Hygienici objevili listerii v litovelském a vlašském salátu z výrobny lahůdek Hejný v Litovli na Olomoucku. Výrobek byl stažen z trhu a společnost musela pozastavit výrobu.

- Listerie byla objevena také v sýrovém a hermelínovém salátu od firmy BIKOS CZ ze Zábřehu na Šumpersku. I tato firma musela výrobu pozastavit. Už v listopadu se nebezpečná bakterie objevila v loštické tvarůžkárně společnosti A.W.

27. prosince - Kvůli listerii pracovníci olomoucké krajské hygienické stanice nařídili pozastavit výrobu jesenické výrobně lahůdek OLE - Lahůdky. Bakterie byla nalezena v šunkové rolce v aspiku.

29. prosince - Pracovníci krajské veterinární správy objevili listerii v osmi výrobcích. Bakterii obsahovala tlačenka z výrobny Smičková ze Seničky na Olomoucku, kabanos z výrobny Brachtl v Šumvaldu na Olomoucku, sekaná z výrobny Masonava Olomouc - Pavlovičky, tlačenka z Brodku u Přerova, aspik pocházející z firmy Váhala v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku, klobása z výrobny U Bínů z Hrabenova na Šumpersku, tlačenka vyrobená firmou Pitel z Olšan na Šumpersku a salám Junior Středního odborného učiliště Jeseník.

Plzeňský kraj:

15. prosince - Ministerstvo zdravotnictví varovalo spotřebitele před nebezpečným dezertním sýrem Baladur výrobce Prom-Prodej, s.r.o. z Nepomuku. Výrobek obsahoval až 820krát větší množství listerie, než povoluje norma.

19. prosince - Hygienici objevili bakterii v další várce sýru Baladur od firmy Prom-Prodej. Výrobek obsahoval množství bakterií, které normu přesahovalo až 1340krát.

Praha:

14. prosince - Hlavní hygienik označil kvůli výskytu listerie za nebezpečný hermelínový salát z produkce pražské společnosti Lahůdky Palma. Firma musela výrobek stáhnou z trhu. Jednadvacátého prosince zakázala Státní zemědělská a potravinářská inspekce firmě výrobu všech lahůdkových salátů. Výrobu mohla společnost obnovit 22. prosince po sanitaci výrobních prostor.

Pardubický kraj:

29. prosince - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala výrobu lahůdek v provozovně Na červenici 1904 svitavského podniku Jednota.

Jihomoravský kraj:

29. prosince - Testy veterinářů potvrdily výskyt bakterie v dalších čtyřech výrobnách, u tlačenky firmy Rezpo Břeclav, u játrového salámu firmy Dobrá masna Kyjov, bruselské paštiky firmy R&R Food Tetčice a ve výrobně firmy Strejček Brno.


Zdroj: ČTK, 3. 1. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 15:48