Agris.cz - agrární portál

Jihočeské podniky vyrobily v loňském třetím čtvrtletí nejvíc masa

8. 1. 2007 | ČTK

Podniky se sídlem v Jihočeském vyrobily od loňského ledna do konce září nejvíce masa v zemi. Na trh dodaly dohromady 42.857 tun masa, převážně vepřového. Prvenství získaly i přesto, že výrobu meziročně nepatrně snížily. Těsně za nimi se umístili dodavatelé ze Středočeského kraje a Prahy s výrobou o 180 tun nižší. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Zemědělci z kraje zvýšili meziročně produkci u všech tradičních druhů masa kromě vepřového. Výroba hovězího a telecího vzrostla o osm procent na 8424 tun, což bylo nejvíce v zemi. Silným konkurentem je už jen Pardubický kraj, jenž dodal o čtyři tuny méně. Telecího masa dodali jihočeští producenti na trh 43 tun, o tunu více než předloni. Téměř o třetinu stoupla i produkce jehněčího. Vyrobených 25 tun bylo nejvíc v zemi. Pouze u vepřového masa zaznamenali výrobci z jihu Čech pokles dodávek o dvě procenta na 34.403 tun. Nižší byla i produkce skopového.

Jihočeský kraj patřil loni také k jedněm z největších prodejců obilovin v zemi. I přes problémy s počasím a slabou úrodou dodali Jihočeši na trh bezmála 300.000 tun obilí, což představovalo skoro devět procent z celkového prodeje v Česku. Lépe na tom byly už jen kraje Středočeský, Jihomoravský a Vysočina. Ze dvou třetin se na prodeji podílela pšenice a z jedné čtvrtiny ječmen.

Jihočeši byli také třetími největšími prodejci žita a konzumních brambor. Na trh dodali 30.010 tun brambor. Z ostatních rostlinných výrobků byl v regionu významný prodej řepky, který byl rovněž třetí nejvyšší v zemi. Dosáhl téměř 78.000 tun a činil 11 procent celorepublikového prodeje.


Zdroj: ČTK, 8. 1. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.12.2025 05:24