Agris.cz - agrární portál

Na ptáky přišlo jaro; objevují se i hnízda s vejci

11. 1. 2007 | ČTK

Nezvyklá zima - teplé počasí a ani stopa po sněhu a mrazu - zamotaly v těchto dnech hlavu mnohým ptákům. V domnění, že přišlo jaro, stavějí si někteří z nich na Přerovsku hnízda a lidé hlásí i objev prvních vajíček. Podle ornitologů je jen otázkou času, kdy se na řekách objeví v polovině ledna první káčata. "Začali nám zpívat kosi. Dokonce máme první zprávy od našich amatérů, kteří vyfotili první hnízdo kosa černého s vajíčky. V Přerově jsme díky teplému počasí pozorovali také kachny březňačky, u kterých dochází k toku a páření. Dá se očekávat, že pokud by teplé počasí nějaký týden ještě přetrvávalo, že můžeme vidět na Bečvě ještě káčátka," řekl dnes ČTK Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.

Teplá zima udělala čáru přes rozpočet i stěhovavým ptákům. Kvůli počasí mnozí z nich letos ušetřili síly a místo dlouhých cest pobývají i nadále v teple svého "domova". "Někteří severští ptáci, jako jsou brkoslavové, se tady dosud téměř ani neobjevili, na severu je asi taky tepleji a nic je k nám netlačí. Na Přerovsku i dnes vidíme přelety severských hus, které zimují více na jihu. Touto dobou už by tady obvykle nenacházely ani potravu. Mají zde stále příznivé podmínky," doplnil ornitolog.

Cestu si ušetřili díky teplé zimě například i rackové. "Na řece Bečvě v Přerově je nyní asi tak stovka racků chechtavých, kteří se tady v zimě vůbec nevyskytují, neboť potřebují volnou hladinu," uvedl Šafránek. Spokojeni jsou na Přerovsku i kormoráni, kteří tam obvykle v lednu již nebývají a užívají si sluníčka stovky kilometrů jižněji. K nelibosti tamních rybářů hojně využívají i toho, že vodní plochy dosud nezamrzly, a snadno se tak dostávají k rybám.

Teplo nezamotalo hlavu jen ptákům. Kvůli počasí musejí měnit dosavadní rekordy i meteorologové. Například dnes na území Olomouckého kraje přepisovali rekordy na čtyřech sledovaných stanicích. Ručička teploměru se v polovině ledna na mnoha místech regionu vyšplhala až k více než 13 stupňům Celsia.


Zdroj: ČTK, 11. 1. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 01:54