Biopotraviny aneb cesta ke zdraví
12. 1. 2007 | spotrebitele.cz
K biopotravinám, produktům vyrobeným výhradně ekologickým, k přírodě, k člověku, i ke zvířatům šetrným způsobem, si spotřebitelé postupně hledají cestu. Stále více spotřebitelů se snaží stravovat zdravěji, ale také přispívat ke zlepšování životního prostředí. Jak dokazují statistická čísla, zájem o biopotraviny v naší populaci vzrostl o 25 – 30 % během uplynulých tří let. V loňském roce Češi utratili za biopotraviny celkem 350 miliónů korun, což není číslo nikterak vysoké a je jen pouhým necelým jedním procentem z celkové spotřeby potravin. Pro srovnání evropský průměr spotřeby biopotravin dosahuje zhruba 3 % z celkové konzumace potravin.
Ekologické zemědělství je založeno na filozofii, že naše zdraví úzce souvisí s tím, co jíme. Abychom tedy byli zdraví, je třeba podle ekozemědělců jíst potraviny vyrobené ze zdravých rostlin rostoucích ve zdravé půdě a ze zvířat, která netrpí a žijí v přirozených podmínkách. Ekofarmáři nesmějí používat chemické postřiky a nepřidávají do potravin žádné přídatné látky, jenž vylepšují nejen barvu, ale i chuť a vůni, a které mohou zapříčinit řadu civilizačních onemocnění. Ekologičtí zemědělci rovněž nemohou používat geneticky modifikované organismy a technologie, a to jak pro výrobu potravin, tak pro krmení zvířat. Zvířata na bio farmách jsou chována přirozeným způsobem s dostatkem venkovního pohybu a krmena přirozenou stravou, nikoliv hormonální, jak je tomu u konvenčního chovu.
Značka „BIO“ je chráněna zákonem a ekologičtí zemědělci musí dodržovat přísná pravidla, aby jejich produkty mohly takové označení získat. České zelené logo „Bio – produkt ekologického zemědělství“ spotřebitelům zaručuje, že výrobek je skutečnou biopotravinou pocházející z ekologické farmy a jeho produkce byla bedlivě kontrolována. Přesto se na našem i evropském trhu čas od času objevují výrobky, které se „bio“ označením pyšní, aniž by jeho používání bylo oprávněné. Nejčastěji dochází ke klamání u takových výrobků jako je pivo, mléko, vejce, jogurty a další potraviny. Kompletní a aktuální seznam výrobců, kteří v tomto směru porušili zákon, je možné nalézt na webových stránkách www.kez.cz. Od roku 2009 by na celém evropském trhu mělo dojít k sjednocení označování bio produktů tak, aby se usnadnila jejich identifikace a spotřebitelé se mohli snadněji orientovat v záplavě nabízených potravin.
Důvodem, proč lidé čím dál častěji v obchodě sáhnou po biopotravinách, je nejen pestřejší nabídka, ale také větší informovanost spotřebitelů, proč vlastně mají tyto produkty nakupovat. Naopak tato dosud nízká spotřeba je daná především vyšší cenou, která je u biopotravin oproti těm konvenčním vyšší zhruba o 30 – 40 %. Je to dáno náročnějším způsobem zpracování i produkce, vyšším podílem ruční práce a velkými náklady na balení a distribuci malých šarží.
Přes tuto vyšší cenu není ale od věci zamyslet se nad tím, zda nezvolit raději kvalitní potravinu chemicky nezatíženou, jejíž produkce nepoškozuje životní prostředí, namísto potraviny konvenční, která je sice levnější, ale zato bývá při její výrobě často narušována příroda a zacházení se zvířaty není právě to nejlepší. Zejména u potravin zpravidla platí – čím levnější, tím horší, tedy i s minimálním přínosem pro náš organismus. O svém zdraví totiž rozhodujeme sami.
Pokud tedy zvolíme místo konvenční potraviny raději ekologickou, měli bychom si všímat především toho, zda jde skutečně o biopotravinu. V případě nebalených potravin by měl prodejce doložit platné osvědčení o bio původu. Také je třeba sledovat datum spotřeby, které je u biopotravin kratší, než u konvenčních. Bio ale nemusí být dnes jen potravina. Stále častěji se můžeme setkat třeba i s oblečením vyrobeným z bio rostlin, s bio dřevem, bio kosmetikou, čajem a dalšími produkty, jejichž nabídka se vzrůstající poptávkou se rok od roku rozšiřuje.
Proč dávat přednost bio produktům
* Jsou vyrobeny z kvalitních surovin bez přídavku chemických látek, hormonů, pesticidů a GMO surovin.
* Zvířata v ekologickém chovu netrpí a jsou krmena přirozenou stravou – tím dávají kvalitnější a hodnotnější maso, mléko či vejce.
* Bioprodukty neobsahují zbytky antibiotik, která se podávají zvířatům v konvenčním chovu.
* Ekologické zemědělství je jednou z prevencí proti záplavám a erozi půdy, zároveň zvyšuje biodiverzitu - na ekopolích se nachází 6x více druhů rostlin a 3x více ptáků.
* Ekologické zemědělství vyprodukuje méně oxidu uhličitého způsobující globální oteplování a méně toxického odpadu.
* Biopotraviny chutnají lépe, protože neobsahují chemické látky.
* Biopotraviny jsou zdravé, protože obsahují více vitamínů a minerálních látek než konvenční potraviny.
Zdroj: spotrebitele.cz, 12. 1. 2007
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.12.2025 13:58
