Přebytek ČR v obchodě s mlékem roste, dost se ale vyváží syrové
16. 1. 2007 | ČTK
Česko vykazuje od vstupu do EU rostoucí přebytek v zahraničním obchodě s mlékem a mlékárenskými výrobky. Loni za 11 měsíců činil zhruba 3,6 miliardy korun, což je proti výsledku celého roku 2003 nárůst o 80 procent. Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Michala Němce výrazně roste vývoz konzumních mlék a zakysaných výrobků. Stoupá i export syrového mléka, což však pro zpracovatele znamená únik suroviny. Značně rostou i některé dovozy a mlékárny trápí zejména sílící příliv sýrů. Vývoz mlékárenských výrobků loni do listopadu činil zhruba deset miliard korun, což byl proti 12 měsícům roku 2003 nárůst o tři čtvrtiny. Dovoz se ve srovnání stejných období zvýšil o 71 procent na 6,4 miliardy korun.
Jedním z tahounů vývozu jsou podle Němce konzumní mléka, jejichž prodeje na zahraničních trzích se za tři čtvrtletí loňska meziročně prakticky zdvojnásobily na 137 milionů kilogramů. V roce 2003 se nevyvezlo téměř žádné. Exporty zakysaných výrobků narostly loni za devět měsíců o 88 procent na 37 milionů kilogramů. Předními odběrateli těchto mlékárenských produktů z ČR jsou Slovensko a Německo.
Výrazně stoupají ale i vývozy syrového mléka, které farmáři dodávají hlavně do Německa s cílem získat lepší cenu. Za tři čtvrtletí se zvedly skoro o dvě třetiny na 256 milionů kilogramů. Podle Němce je rozdíl farmářských cen mléka v ČR a Německu v celoročním průměru asi jen dvouprocentní. Na německém trhu jsou ale velké výkyvy, na přelomu jara a léta tam bývá cena nízko a na podzim naopak na vrcholu. Rozdíl mezi oběma hranicemi přitom může být až 70 haléřů, což je u ceny mléka téměř deset procent. Vývozů pak farmáři využívají k tlaku na ceny suroviny v tuzemsku, což zhoršuje ekonomickou situaci mlékáren.
Český export sýrů stagnuje zhruba kolem 20 milionů kilogramů a roste naopak jejich dovoz, a to v desítkách procent ročně. Loni za tři čtvrtletí se jich dovezlo zhruba 41 milionů kilogramů, meziročně o 27 procent víc. Na domácí trh proudí zejména přírodní tvrdé sýry, například eidamy, hlavně z Polska a Německa.
Podle průzkumu, který pro Agrární komoru zpracovala Vysoká škola evropských a regionálních studií v Českých Budějovicích, jsou zhruba tři čtvrtiny mléčných výrobků na pultech řetězců českého původu. Podíl českých výrobků je vyšší, než komora očekávala. Výrazné rozdíly jsou ale mezi jednotlivými druhy mléčných výrobků i mezi jednotlivými řetězci.
Zástupci Potravinářské komory však soudí, že důležitý je spíše než aktuální stav trend ve vývoji. Zahraniční konkurence podle prezidenta PK Jaroslava Camplíka sílí hlavně v mlékárenských výrobcích a v mase a masných výrobcích. Odpověď vidí potravináři především v propagaci a marketingu domácích potravin.
Zdroj: ČTK, 16. 1. 2007
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 17:11
