Agris.cz - agrární portál

Gliadin and Glutenin: The Unique Balance of Wheat Quality

22. 1. 2007 | ÚZPI

Nová monografie vydaná AACC o pšeničných proteinech gliadinu a gluteninu, jejich vlastnostech a možnostech využití pro dosažení specifických vlastností těsta.

Společnost AACC International vydala novou monografii Gliadin and Glutenin: The Unique Balance of Wheat Quality (Wrigley, C.- Békés, F.- Bushuk, W., 2006, 480 str., 46 obr., ISBN 1-891127-51-9, No. 27519, 129 USD), která shrnuje důležité poznatky o pšeničných proteinech, jejich vlastnostech a možnostech využití pro dosažení specifických vlastností těsta. Je zdůrazňována kombinovaná úloha a poměr gliadinu a gluteninu a jejich pro tvorbu lepku s jedinečnými reologickými vlastnostmi. Ke vzniku publikace přispělo 21 autorů, předních odborníků v oblasti cereální vědy technologie. Z obsahu: Lepek: Bilance gliadinu a gluteninu, Gliadiny běžné pšenice: Polymorfismus a genetika, Gliadinové alelly v pšenici: Identifikace a aplikace, Gliadinové alelly ve vztahu k jakosti pšeničného těsta, Vysokomolekulární gluteninové podjednotky, Nízkomolekulární gluteninové podjednotky: přítomnost v gluteninových polymerech, Gluteninové polymery, Predikce vlastností těsta pro chleb nové pšenice, Chemie, genetika a predikce síly těsta a jakost pšenice durum pro finální aplikace, Identifikace genotypů, Diagnostické markery jakosti, Genetické manipulace struktury a funkce lepku, Medicinské aplikace poznatků o složení lepku, Proteiny doplňující úlohu gliadinu a gluteninu, Údaje o složení gliadinových a gluteninových podjednotek poskytované na webových stránkách AACC International.

CFW, 51, 2006, č. 6, s. 322  


Zdroj: ÚZPI, 22. 1. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 04:35