Agris.cz - agrární portál

PK nabídne členství výrobcům biopotravin

22. 1. 2007 | Potravinářská komora

Tuzemští zpracovatelé ekologické produkce by se mohli stát členy Potravinářské komory ČR (PK). Konstatoval to v průběhu lednové Snídaně PK s novináři prezident Komory Jaroslav Camplík. Komora tak hodlá reagovat na rostoucí poptávku po bioproduktech, která začíná být patrná i na tuzemském trhu.

Pouhým členstvím v Komoře by ale partnerství výrobců klasických a ekologických potravin nekončilo. Biopotravináři by měli podle Camplíka také svou vlastní kategorii při udělování ocenění kvalitních v tuzemsku vyrobených potravin v rámci projektu KLASA.

„Chtěli bychom dosud úspěšně se rozvíjející projekt zase posunout o kousek dál. Uvažujeme tedy o ocenění, které zatím pracovně nazýváme „Zlatá KLASA“, z dosavadních držitelů Klasy, a o zavedení dalších kategorií, jako Bio KLASA a také o nějaké ceně pro potraviny, které ani nemají certifikát KLASA, ani nepatří mezi biovýrobky,“ prozrazuje prezident. Komora již podle jeho slov o této myšlence jednala s Vladimírem Eckem, ředitelem Státního zemědělského intervenčního fondu, který značku KLASA spravuje, a s předsedou Sdružení pro Cenu ČR za jakost Pavlem Ryšánkem.

Výrobce biopotravin přitom PK nepovažuje za konkurenci. „Jde o dražší výrobky, takže množství této produkce na trhu je velmi omezené,“ myslí si Camplík. S tím souhlasí i ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec. „Dokud bude při nákupu potravin rozhodovat především cena, nelze očekávat výrazný podíl bioprodukce na potravinářském trhu,“ konstatuje představitel oboru, v němž například Olomoucká mlékárna Olma jako jeden z mála tuzemských větších potravinářských podniků biopotraviny na tuzemský trh dodává. Podle Camplíka by přitom neměl být problém zpracovat ekologické suroviny i v jiných oborech. „Například Maso Planá dokáže porážet v kvalitě bio, a určitě to není jediný podnik tohoto typu. Jenže suroviny je málo,“ říká prezident. Zavedení ocenění Bio KLASA by ale mohlo výrobce ekosurovin motivovat k větší aktivitě.


Zdroj: Potravinářská komora, 22. 1. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 01:41